Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt staat op kantelpunt richting zomer

25 Mei 2023 - Matthijs Bremer

Na drie weken van stagnatie is de rundvleesprijs afgelopen weken weer gestegen. Met name een kleine dip in het slachtcijfer zorgt voor een hogere rundvleesprijs. Wat is er aan de hand?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen week 18 en week 19 ging de rundvleesprijs in twee stappen omhoog. Na verhogingen van 5 en 10 cent kwam de rundvleesprijs terug op het niveau van maart van €5,03 per kilo.

De hogere rundvleesprijs lijkt vooral te reageren op een lager slachtaanbod. Door het uitvallen van slachtdagen op Tweede Paasdag en Koningsdag viel het aantal slachtingen een aantal weken lager uit. Sinds week 35 van 2022 ligt het aantal slachtingen vrijwel structureel rond de 10.000 runderen. In de week van Pasen (week 15) lag het aantal slachtingen rond de 8.500 runderen en in de week van Koningsdag (week 17) lag het slachtcijfer rond de 8.100 stuks. Het lagere slachtcijfer van week 17 bleek de aanleiding voor een verhoging van de rundvleesprijs.

De stijging van €0,10 viel samen met een onverwachts laag aantal slachtingen in de week na Koningsdag. In week 18 werden rond de 8.500 runderen geslacht, een stijging die tegen de verwachtingen van de markt in ging. Dit verlaagde slachtcijfer lijkt vooralsnog een incident. In week 19 steeg het slachtcijfer weer naar precies 10.000 slachtingen, waarna de prijs stabiliseerde. Toch is de markt er niet gerust op en vreest meerdere dips. Volgens ingewijden in de markt staan we op een potentieel kantelpunt. Als het aantal slachtingen de komende tijd afneemt, liggen verdere prijsstijgingen voor de hand. Blijft het aantal slachtingen op niveau, dan blijft de prijs ongeveer gelijk.

Discussie over barbecueseizoen tekent markt
Mogelijk is de prijsstijging ook het gevolg van een toenemend aantal barbecue-sessies. Sommige spelers in de markt zijn van mening dat de vraag naar vlees door een aantal mooie weekenden al is toegenomen. Zo vertellen vleeshandelaren dat de verkoop van onder meer biefstukken en worstvlees stijgt. Wat deze onderdelen gemeen hebben, is dat beide populair zijn om op de barbecue te bereiden.

Over de vraag of het barbecue-seizoen nu echt begonnen is, is de markt echter verdeeld. Vooral producenten van luxe vlees, die extra profiteren als er veel wordt gebarbecued, menen dat de afzetcijfers nog niet in lijn zijn met een groot aantal barbecue-sessies. Producenten spreken namelijk van een relatief lage afzet voor deze tijd van het jaar en verwachten dat de vraag rond het begin van de zomer nog wel toeneemt. Over een ding zijn de spelers op de markt het wel eens. De komende weken wordt de barbecue alsmaar vaker aangestoken. Daardoor neemt de rundvleesprijs waarschijnlijk nog wel wat toe, waarbij aan te nemen is dat de bovengenoemde trends worden versterkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden