Shutterstock

Analyse Logistiek

Tijd dringt voor EU en meer containers overboord

Gisteren 15:30 uur - Linda van Eekeres

De tijd dringt voor de EU om een deal te sluiten met de VS over de handelstarieven. Iets waar de transportwereld ook met smart op zit te wachten. De huidige onzekerheid is namelijk bijna even dodelijk als hoge importheffingen. Ondertussen duurt de Rode Zeecrisis al twintig maanden. Die heeft niet alleen gezorgd voor langere vaarroutes maar ook voor en stuk meer overboord geslagen containers, blijkt uit nieuwe cijfers.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit komt doordat 191% meer schepen Kaap de Goede Hoop rondden en de maritieme omstandigheden daar ruw zijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage 'Containers lost at sea' van de World Shipping Council (WSC).

576 containers verdwenen in 2024 van schepen, terwijl dat er in 2023 221 waren, een laagterecord. Wel blijft het aantal onder het tienjarig gemiddelde van 1.274 per jaar. WSC plakt ook een percentage op het aantal overboord geslagen containers ten opzichte van het totaal. Dit lijkt bijna verwaarloosbaar: 0,0002% van de rond de 250 miljoen containers die in 2024 wereldwijd werden verscheept. "De overgrote meerderheid van de containers wordt veilig over de oceanen vervoerd, maar zelfs één verloren container is er één te veel", stelt Joe Kramek, CEO van World Shipping Council in een persverklaring.

Containerprijzen blijven zakken
Zeecontainervervoer wordt ook deze week goedkoper. De Drewry World Container Index is 5,7% gezakt naar $2.812 voor een container van 40 voet. Vorige week daalde de index 9% en de week daarvoor 7%. Daarvoor nam de prijs zes weken op rij toe. Het zijn opnieuw de lijnen van China naar de VS die het meest in prijs zakken. Drewry verwacht dat de spottarieven volgende week verder dalen vanwege overcapaciteit en de zwakke vraag. Opvallend is deze week dat ook Shanghai - Genua 9% goedkoper is geworden, maar dat zeecontainertransport van Shanghai naar Rotterdam juist 8% duurder is. 

Handelstarieven VS
Over vijf dagen is het 9 juli, de datum tot wanneer de Amerikaanse president Donald Trump de hogere importtarieven pauzeerde. Het voorstel dat de VS vorige week naar Brussel stuurde zou gaan om een principeakkoord dat later uitgewerkt zou moeten worden. Verschillende media berichten dat diplomatieke bronnen ervan uitgaan dat de Europese Unie een basistarief van 10% accepteert, maar wil onderhandelen over de 25% invoerrechten voor auto's, wat de Duitse auto-industrie pijn doet.

Een land dat op de valreep deze week al wel een handelsdeal sloot, is Vietnam. Er gaat volgens Trump een basistarief geleden van 20% en 40% voor goederen die eerst uit een ander land (zoals China) naar Vietnam kwamen. Op 2 april legde Trump Vietnam een importtarief van 46% op, dat later net als voor andere landen voor 90 dagen op 10% kwam te staan. Dat het nieuwe tarief nu hoger uitvalt dan het tijdelijke tarief, belooft niet veel goeds voor andere landen, al is er bij het beleid van Trump soms geen peil op te trekken. De Amerikaanse president heeft aangekondigd vandaag naar tien landen brieven te sturen waarin de VS importheffingen van 20% tot 30% oplegt.

Minder goederen over spoor
Over het spoor werd in Nederland vorig jaar voor 37,8 miljoen ton aan goederen vervoerd, 3,9% minder dan in 2023. Dit meldt het CBS. Er werden vooral minder kolen vervoerd. 2022 was juist een recordjaar. De belangrijkste goederenstroom over spoor vanuit Nederland blijft die naar het buitenland. Deze stroom daalde wel. Doorvoer nam het meest toe.

Duitsland is de belangrijkste bestemming én plaats waar de aanvoer wordt geladen. Op grote afstand volgen Italië, Oostenrijk, Polen en Tsjechië, aldus het CBS. Van het totaal van 37,8 miljoen ton betrof 781.000 ton landbouwproducten en 298.000 ton voedings- en genotmiddelen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden