Nederland telt meer dan zes keer zoveel elektrische vrachtwagens en trekkers met opleggers dan twee jaar geleden, blijkt uit CBS-cijfers. Op gebied van de scheepvaart zetten verladers momenteel alles op alles om goederen naar de VS te verschepen voordat er nieuwe importtarieven gaan gelden.
In Europa zijn afgelopen jaar voor het tweede jaar op rij meer dan 10.000 elektrische vrachtwagens verkocht, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de wereldwijde markt van elektrische voertuigen van het International Energy Agency (IEA). Het IEA geeft aan dat de groei tot stand kwam ondanks een gebrek aan stimuleringsmaatregelen. Vooral in Denemarken, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk was er sprake van groei. In Frankrijk en Nederland werden er in 2024 juist minder elektrische vrachtwagens verkocht.
Deze 'terugval' komt ook terug in CBS-cijfers, al komt dat vooral omdat er in 2023 enorm veel nieuwe elektrische vrachtwagens bijkwamen: 921. Volgens data van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren 1 januari 2025 1.643 elektrische vrachtauto's in gebruik bij bedrijven. Dat zijn er 438 meer dan op 1 januari 2024 en maar liefst 1.359 meer dan op 1 januari 2023, meer dan een verzesvoudiging in twee jaar dus. Daarnaast waren er 460 trekkers voor een oplegger, waar dat er in 2024 289 waren en 1 januari 2023 72, ook meer dan zes keer zoveel.
178 laadpunten per eind 2025
Om lange afstanden met elektrische vrachtwagens te kunnen rijden, is een goed laadnetwerk onontbeerlijk. Volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur moeten laadstations strategisch worden geplaatst langs snelwegen en in stedelijke gebieden, met vanaf 2030 een maximale onderlinge afstand van 60 kilometer. In december 2024 waren er in Nederland volgens de organisatie 125 locaties voor het laden van zware elektrische voertuigen en de prognose voor eind 2025 is (minimaal) 178 publieke locaties.
De Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (Spula), voor ondernemers die op een publiek toegankelijke locatie laadinfrastructuur willen aanleggen voor zware elektrische voertuigen, is ondertussen niet heel populair. Sinds de startdatum, 13 mei is er €1,38 miljoen aan steun in behandeling, waarmee nog 91% beschikbaar is. De subsidie kan nog tot 19 december van dit jaar aangevraagd worden. De €60,95 miljoen van de Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (Sprila) voor ondernemers die op eigen of gehuurd terrein laadinfrastructuur willen aanleggen voor elektrische voertuigen en die 25 maart openging, is juist overschreven.
Vanaf vandaag (23 mei) is er voor ondernemers die bij het overstappen op elektrisch vervoer tegen problemen met netcongestie oplopen, de Laadscan Logistiek beschikbaar. Deze is ontwikkeld vanuit de Nationale Agenda Laadinfrastructuur met financiering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met de scan kunnen ondernemers zien hoe ze hun huidige netaansluiting beter kunnen benutten en welke oplossingen er zijn wanneer netcapaciteit een uitdaging vormt bij het elektrificeren van bedrijfswagens.
Alles op alles om zoveel mogelijk te verschepen naar VS
Op gebied van de scheepvaart zetten verladers momenteel alles op alles om goederen naar de VS te verschepen, vóór de periode afloopt waarop tijdelijk lagere importheffingen gelden, aangezien onzeker is hoe hoog deze daarna worden. Twee deadlines zijn daarbij van belang: 14 augustus voor goederen uit China en 9 juli voor onder meer de Europese Unie. Tot die tijd geldt een importtarief van 30% voor China en 10% voor de meeste andere landen. Alleen het Verenigd Koninkrijk heeft al een definitieve deal gesloten met de VS. Het laatste nieuws op importheffingsgebied is dat Trump dreigt met invoerrechten van 50% voor de EU.
Volgens maritiem dataplaform Freightos is het onduidelijk of goederen vóór de deadlines moeten zijn ingeladen of dat deze dan in de VS moeten zijn aangekomen. De druk is daardoor extra hoog en volgens het dataplatform hebben vervoerders daarom medio deze maand verhogingen van het containertarief van $1.000 tot $3.000 per FEU (container van 40 voet) ingevoerd en zijn ze van plan tussen 1 en 15 juni ook zulke verhogingen door te voeren, met als doel de spottarieven in de komende weken op te voeren tot wel $8.000 per FEU.
De World Container Index van Drewry is deze week gestegen met 2% naar $2.276 per container van 40 voet. Vervoer van zowel Shanghai naar Rotterdam als vice versa en tussen New York en Rotterdam (naar beide richtingen) bleef gelijk in prijs. Het waren containers van China naar New York (+4%), Genua (+4%) en LA (+2%) die in prijs stegen. Tegelijkertijd werd ook vervoer van LA naar Shanghai 1% duurder. Drewry verwacht dat de spottarieven de komende week verder stijgen, doordat rederijen hun capaciteit verplaatsen, als tegemoetkoming aan de hogere vraag naar goederenvervoer van China naar de VS.