Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Rouveen Kaasspecialiteiten houdt omzet knap op peil

28 Mei 2024 - Klaas van der Horst

Rouveen Kaasspecialiteiten heeft over 2023 een fractie minder omzet geboekt dan over 2022. Gezien de sterk gedaalde zuivelprijzen is dat een knappe prestatie voor de producent die zich voornamelijk richt op het hogere segment. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag van de coöperatieve onderneming. Het bedrijf werkt met een groot aantal verschillende melkstromen, waaronder ook geiten- en schapenmelk, maar ontvangt van de eigen leden vooral koemelk, zowel gangbaar als biologisch. Van de verwerkte melk wordt een groot aantal verschillende kazen gemaakt, veelal in opdracht van klanten.

Minder omzet, duurdere kaas
Over het volume melk dat in totaal is verwerkt, wordt in het jaarverslag niets gemeld, slechts dat de omzet van 2022 op 2023 met €1,9 miljoen is gedaald naar €234,8 miljoen. Het grootste deel daarvan - bijna €179 miljoen - kwam voor rekening van kaas. In 2023 werd daarvan zo'n 250.000 kilo minder gemaakt, maar wel tegen een prijs die gemiddeld 4,3 cent per kilo hoger was: €6,087. De gemiddelde verkoopprijs geeft aan dat Rouveen kazen maakt voor het hogere segment van de markt.

Niet alle melk werd evenwel ingezet voor de productie van kaas. In 2023 werd 74 miljoen kilo weer doorverkocht, ruim 25 miljoen kilo meer dan het jaar ervoor. Deze melk bracht wel veel minder op per kilo dan in 2022, wat gezien de markt niet verbazend is. Zo ging het ook met room en wei.

Hogere nabetaling, meer reserve
Rouveen Kaasspecialiteiten publiceert geen melkprijzen, maar betaalt jaarlijks een bovengemiddelde prijs ten opzichte van andere kaasmakers. De vorig jaar iets lagere melkprijs werd deel gecompenseerd door een iets hogere nabetaling. Daarvoor was zo'n €550.000 meer beschikbaar. Hoewel de omzet vorig jaar iets daalde en ook de balanswaarde iets afnam, slaagde het bedrijf er wel in om het eigen vermogen behoorlijk te laten oplopen. Dat steeg van ruim 55% naar 60% van de balanswaarde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden