Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Chinees Mengniu boekt meer omzet, minder winst

27 Maart 2024 - Klaas van der Horst

Het Chinese zuivelconcern Mengniu Dairy heeft vorig jaar zo'n 6,5% meer omzet geboekt, maar ook 22% minder winst gemaakt. Dit nieuws leidde op de beurs in Hongkong tot een fors extra koersverlies, bovenop eerdere koersdalingen in de voorbije maanden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van de nummer 7 in de wereldtop van zuivelbedrijven steeg van omgerekend $12,8 miljard naar $13,6 miljard. De winst liep terug van $717 miljoen naar $676 miljoen. Deze resultaten hadden een dag tevoren al geleid tot het terugtreden van CEO Lu Minfang. Hij heeft voorlopig stuivertje gewisseld met zijn plaatsvervanger Gao Fei.

Op het eerste gezicht zijn het nog steeds geen slechte resultaten en sommige zuivelbedrijven elders zouden er jaloers op zijn, maar het is niet wat Mengniu de laatste jaren gewend is. Er is dus actie nodig binnen het bedrijf.

Toch zal het naar de mening van volgers van Mengniu lastig worden om de resultaten snel weer te verbeteren. De Chinese zuivelmarkt kampt met een overschot aan melk, waardoor bedrijven ook opgescheept zitten met voorraden onverkocht product, met name melkpoeder, die drukken op de balans van bedrijven.

Mengniu ziet wel lichtpunten op de kaasmarkt en op de exportmarkt voor onder meer ijs, maar op andere deelmarkten gaat het moeizamer. Het lijkt erop dat er eerst weer meer evenwicht op de Chinese zuivelmarkt moet komen, voordat het echt beter kan gaan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden