Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers 2023

Gunstige suikermarkt stuwt winstcijfers Cosun

16 Februari 2024 - Wouter Baan

Cosun heeft in 2023 fors meer omzet en winst gerealiseerd. In een naar eigen zeggen turbulent teeltjaar steeg de omzet met 22% tot €3,7 miljard. Door gunstige marktomstandigheden ging het nettoresultaat zelfs ruim over de kop en werd tevens een record behaald. Toch is van een jubelstemming geen sprake.

Het resultaat van het coöperatieve concern, met bedrijven als Aviko, Cosun Beet Company, Duynie en Sensus, hield onder de streep €159 miljoen over. Daarmee steeg de winst met 209%z Dit is het beste resultaat ooit behaald. Ondanks het fraaie resultaat, wijzen coöperatievoorzitter Arwin Bos en CEO Hans Meeuwis in een mondelinge toelichting op het uitdagende teeltjaar waar de ruim 8.000 leden-akkerbouwers mee werden geconfronteerd. Dit werd gekenmerkt door hevige regenval, vrij hoge temperaturen en ook een droog voorjaar. De CEO kon desgevraagd dan ook niet kiezen of het gevoel van de fors betere winstgevendheid overheerst, of toch het zware teeltjaar. "Ik zou het een dynamisch jaar willen noemen."

300 hectare niet gerooid
Naast uiterst natte oogstomstandigheden was er rondom de oogst ook nog sprake van vorstschade. Zo'n 300 hectare bieten kon uiteindelijk niet worden gerooid, terwijl het suikergehalte bij veel telers achteruitging. Dit zet de bietenprijs van €78, die historisch gezien niettemin hoog is, dan ook in een ander daglicht. Dat de bietenprijs een-op-een niet met de baten mee stijgt, komt doordat telers vorig jaar al geprofiteerd hebben van de hogere suikerprijs, zo laat Bos weten. In 2022 heeft Cosun de prijssystematiek voor bieten gewijzigd, waarbij er een directere link is met de suikermarkt.

Kosten flink gestegen
Met uitzondering van Sensus dat tegenwind had op de Amerikaanse markt, droegen alle bedrijven binnen de groep bij aan de hogere winst. Cosun Beet Company profiteerde van gunstige marktomstandigheden, met recordhoge suikerprijzen. Aviko zag het resultaat volledig herstellen, na mindere coronajaren. Duynie deed het eveneens beter dan een jaar eerder. Toch kijken Meeuwis en Bos met gemengde gevoelens terug op 2023. "Het recordresultaat is natuurlijk top, maar we moeten niet vergeten dat de teeltkosten bij onze leden ook flink zijn toegenomen", aldus Meeuwis. Bos spreekt van een oogst die met kunst en vliegwerk uit de grond moest komen, die bovendien schade geeft voor de bodem. Dit heeft in het komend groeiseizoen waarschijnlijk nog een staartje in de vorm van lagere gewasopbrengsten.

Winstgevendheid moet omhoog
Naast de jaarcijfers gaven de CEO en de coöperatievoorzitter ook een update van de strategie. Hierbij werd vooral gehamerd op de winstgevendheid en rendement op geïnvesteerd vermogen. Door verduurzamingseisen stijgen de kosten per hectare de komende jaren waarschijnlijk met €500 tot €800 per hectare", aldus Bos. Dit omschrijft de noodzaak om de bate structureel op te schroeven, aldus Meeuwis, die vindt dat de winstgevendheid onderliggend nog zeker €100 omhoog moet. De baten werden dit jaar bovendien flink gespekt door de gunstige suikermarkt, maar het moet volgens Bos niet zo zijn dat de bietenprijs in een minder jaar weer terugzakt naar bijvoorbeeld €35. Hoewel de marktomstandigheden in 2024 bij voorbaat niet ongunstig lijken, willen beide heren geen resultaatverwachting loslaten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden