Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

8 Februari 2024 - Linda van Eekeres

De prijs die consumenten voor hun voedsel betalen is te laag, vindt bestuursvoorzitter van de Rabobank, Stefaan Decraene. Volgens hem zijn de verdiensten in de primaire sector te laag. Hij riep tijdens een persconferentie over de jaarcijfers de hele keten op om hun rol te pakken in de verduurzaming van voedselproductie. 

De bank presenteerde over 2023 een nettowinst van €4.377 miljoen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2022 toen €2.403 miljoen winst werd geboekt. De winstgroei is bijna helemaal te danken aan hogere rente-inkomsten. In het 125-jarige bestaan heeft de bank overigens nog nooit een verlies hoeven te rapporteren.

De wereldwijde kredietverlening van de Rabobank binnen Food & Agri groeide (net als vorig jaar) met 1%, naar €434 miljard. Dat was te danken aan de groei van de kredietportefeuille in Nederland, die met €1,8 miljard groeide. Buiten Nederland daalde het uitstaande kredeit wat.  27% van het krediet in Food & Agri staat uit in commodity's, 23% in dierlijke proteïne, 21% in zuivel, 15% in consumentenvoeding, 1% in farm inputs en 11% in dranken.

Duurzaamheidsgeld amper verstrekt
Het waren in elk geval niet de boeren die zorgden voor een stijging van de Food & Agri-portefeuille. Melkveehouders vroegen afgelopen jaar 35% minder financiering aan dan in 2022. En in dat jaar was al sprake van 40% minder kredietaanvraag dan in 2021. bestuursvoorzitter van de Rabobank, Stefaan Decraene hoopt dat er snel een nieuw kabinet komt dat duidelijkheid geeft over de koers op gebied van verduurzaming van de landbouw. Van de €3 miljard die de bank in juni na het klappen van het Landbouwakkoord beschikbaar stelde voor de agrarische sector was eind van het jaar slechts €35 miljoen verstrekt.

Volgens Decraene zijn de consumentenprijzen voor voeding te laag: "De hele keten moet samenwerken voor natuur en klimaat en uiteindelijk moet de consument een hogere prijs betalen. Met McCain geven we kortingen aan boeren die regeneratief zijn, maar uiteindelijk moet de retailer en de consument de prijs betalen. Landbouwers die bereid zijn in regeneratieve landbouw te investeren, zorgen voor betere kwaliteit van grond en water, daar zal voor betaald moeten worden."

Hij maakt de vergelijking met de energietransitie: "Waarom heeft iedereen zonnepanelen? Dat komt door stimulatie van de overheid. Dat zal op dit gebied ook moeten gebeuren." De topman vindt het 'jammer dat Europa in plaats van die rol te pakken aan het terugkomen is op duurzaamheidsregelingen." Hij roept de keten op: "Wij kunnen het niet alleen, iedereen in de keten moet een rol spelen."

CFO Bas Brouwer geeft desgevraagd aan dat voor foodbedrijven - net als voor andere ondernemingen - bij de beoordeling van een kredietaanvraag de CO2-voetafdruk een belangrijke rol speelt, richting een klimaatneutraal 2050. Een jaar geleden berekende de bank voor het eerst de CO2-footprint van de kredietportefeuille en die exercitie zal dit jaar herhaald worden. Decraene maakte ook duidelijk dat de Rabobank 'op geen enkele manier betrokken wil zijn bij ontbossing, waar dan ook ter wereld'. 

Leidende speler in Australië
De Rabobank is ook een grote speler in de foodsector in andere landen. Decraene: We zitten echt wel in de landen die voor de productieketen van voedsel van cruciaal belang zijn. Ik ben afgelopen jaar in Australië geweest en daar zijn we echt wel een leidende speler op gebied agri-financiering. Als andere landen waar de bank een rol speelt noemt de topman Brazilië en Nieuw-Zeeland."

Reorganisatie
Verder kondigt de bank een reorganisatie aan (nadat het FD deze gisteren naar buiten bracht). "Ik ben nu een jaar en een maand hier. Ik ben hier niet gekomen om bank op te kuisen, de positie is heel sterk. Het is een heel schone bank, maar we kunnen die nog iets beter maken." Er zijn vier actiepunten, vertelt hij. Ten eerste is de bank 'te veel intern gericht'. "We moeten terug naar buiten, naar klanten en zo dicht mogelijk bij de klanten, klantenfocus." Het tweede punt is: de bank 'wat simpeler maken'. Er zijn te veel lagen volgens Decraene. Het derde punt is interactie met de leden. "Dat is het hart van de coöperatie en dat moeten we laten leven." Het laatste punt is meer mandaat uit handen geven, zodat 'zaken sneller beslist kunnen worden'. Decraene benadrukt dat dit alles 'geen kostenbesparingsoefening' is en dat er geen ontslagen zullen vallen. "Een aantal mensen zullen hun rol verliezen, maar er zullen andere rollen terug gecreëerd worden. Het gaat dan om tientallen mensen, niet extreem veel."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

Nieuws Financieel

'Na krimp Q1 lichte groei economie 2023 en 2024'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden