Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt verliest vaart, meeste prijzen omlaag

18 Januari 2024 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt lijkt deze week bijna stilgevallen. Er is weinig handel, want amper vraag, en vrijwel alle prijzen staan licht onder druk. Een uitzondering is magere melkconcentraat. De prijs hiervan blijft nog even verder stijgen, hoewel niet zo ver als in het oosten van Europa.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar concentraat komt vooral vanuit de versmarkt (verse zuivel), want er magere melkpoeder van maken kan niet uit en voor de kaasmarkt ligt de vraag nagenoeg stil.

Hiermee is overigens niet gezegd dat er een negatieve stemming heerst op de zuivelmarkt. Producenten en handelaren zien vooral weinig vraag. Daardoor lopen voorraden wel iets op en wordt het product gemiddeld iets ouder, maar van een zorgelijke situatie voor de aanbieders is nog geen sprake.

De situatie van dit moment wordt mede bepaald door het uitblijven van duidelijkheid over contractonderhandelingen met de retail en het ook nog niet goed in beeld hebben hoe de Europese melkproductie zich ontwikkelt.

Export van melkpoeders blijft voorlopig moeizaam, al zijn de signalen niet eenduidig. Vanuit de handel wordt aangevoerd dat Europa niet concurrerend is op de wereldmarkt en dus de poederprijzen moet verlagen. Ook omdat de route door de Rode Zee niet goed bevaarbaar is en de Aziatische markt dus moeilijker kan worden bediend. Anderzijds noteren Europese aanbieders wel redelijk goede prijzen bij de GDT-veiling en de ONIL-tenders van Algerije. Vooralsnog wint de neerwaartse beweging het toch.

Dit lijkt wel sterker het geval in het westen van Europa dan in het oosten, en niet alleen bij de poeders. De situatie is al langere tijd zo dat onder meer magere melkconcentraat, maar ook melkpoeder in Polen een hogere prijs opbrengt dan in het westen van Duitsland of Nederland. Over het hoe en waarom bestaat nog vrij weinig helderheid.

De weipoedermarkt wordt ook steeds een beetje flauwer, met afkalvende prijzen en een tamme handel. Partijen in de feedbusiness zitten meest royaal in de voorraden en weinig genegen om snel veel meer product te kopen.  

Hetzelfde 'virus' dat de poedermarkt in zijn greep heeft, doet ook zijn werk op de botermarkt en de kaasmarkt. Bij het melkvet moet room de hardste klappen incasseren, maar ook de boterprijs schuift iets omlaag.


De zwakte op de kaasmarkt voelt het meest afwijkend. Vorig najaar was de kaasmarkt heel sterk, met wel eens een korte afzwakking, maar al snel pakte de markt zich. Met dit in het achterhoofd, is een twee weken durende afzwakking van de markt al bijna afwijkend. Een snelle opleving lijkt ook nog niet in het verschiet te liggen, maar weinig is helder, of zeker in de huidige, enigszins richtingloze markt.    

Niet verbazend is dat mozzarella, een product dat buiten het seizoen zit, het sterkste daalt in prijs. Goudse foliekaas en Cheddar houden het oude niveau evenwel ook niet vast, al proberen producenten wel om zo weinig mogelijk toe te geven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden