Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Grenscontroles VK mogelijk opnieuw uitgesteld

23 November 2023 - Max van der Heijden

Britse handelsorganisaties op het gebied van eten en drinken hebben hun twijfels of de nieuwe grenscontroles voor importen uit de EU op tijd kunnen worden ingevoerd. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grenscontroles zijn al vijf keer uitgesteld en de volgende deadline is januari. Hierdoor worden goederen die vanuit de EU niet gecontroleerd als ze Groot-Britannië binnenkomen.  De controles moeten vanaf volgend jaar gefaseerd worden ingevoerd. De eerste deadline is op 31 januari.

Dan moeten importeurs certificaten aanvragen voor de import van dierlijke producten, planten, plantproducten met een gemiddeld risico en voedsel en voer van niet dierlijke afkomst met een hoog risico. Andere controles volgen in april en oktober. 

Echter ontbreken er nog enkele cruciale details. Die maken het volgens Katie Doherty, CEO van de International Meat Trade Associatian, moeilijk om te geloven dat de maatregelen op 31 januari worden ingevoerd. 

Tijdens een hoorzitting van de commissie Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (EFRA) van het Britse Lagerhuis gisteren (21 november) over de "effectiviteit" van de handelsstrategie van het VK voor voedsel en landbouw, merkte Doherty enige bezorgdheid op over de precieze details, met name rond de veterinaire certificering voor export naar de EU. Zo is het nog niet duidelijk of bij bepaalde havens derogaties gaan gelden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden