Shutterstock

Achtergrond Ondernemen

Crompouce populair, vraag naar boter en fondant stijgt

10 November 2023 - Max van der Heijden

De crompouce is de nieuwe hype in bakkersland. Het idee een croissant gevuld met gele room en bedekt met roze fondant ontstond in een Utrechtse bakkerij, maar veroverde in korte tijd Nederland en ligt nu ook in de schappen van de Albert Heijn.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij groothandel Beko kunnen ze niet direct zeggen over de gestegen vraag naar boter, gele room en fondant wordt veroorzaakt door de populariteit van de crompouce. De feestdagen komen er immers ook aan en dus worden er bijvoorbeeld ook meer roomboter banketstaven gebakken. Wel zien ze een groeiende vraag naar rechte croissants en daarvan durven ze iets meer te zeggen dat dit door de crompouce komt. 

Met de slogan 'Waarom iets crom maken wat recht is' lanceerde Hema een campagne om de eigen tompouce aan te prijzen. Of bakkers daarop inspelen door met een crompouce met rechte croissants te maken is nog maar de vraag, maar opvallend is het wel. De crompouce is hip, maar de boterprijzen zitten in aanloop naar de feestdagen sowieso in de lift. Commercieel directeur Anne van Egmond van zuivelhandelaar Kaptein denkt dat de boterprijs de komende maand nog wel zal stijgen: ''Tot half december verwacht ik dat de prijzen gaan stijgen, daarna zal er sprake zijn van stabilisering en een mogelijke prijsdaling.  Traditioneel gezien komt er in januari namelijk altijd meer melk op de markt.'' 

Wel sluit hij niet uit dat de prijs van boter eerder daalt, bijvoorbeeld doordat de room niet goed weggezet kan worden en daarmee meer boter wordt geproduceerd, of omdat de vraag naar boter eerder daalt.

Frikanpouce
Voor wie geen zoetekauw is, is er ook nog de frikanpouce. Een frikandel bedekt met gele room en roze saus. Voorlopig alleen nog verkrijgbaar bij het Heisfrituurke in het Brabantse Mariaheide, maar wie weet binnenkort ook landelijk. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden