Shutterstock

Nieuws Bedrijven

Danone en Carlsberg onder controle Kremlin

17 Juli 2023 - Linda van Eekeres

De Russische overheid heeft de controle overgenomen bij de Russische tak van zowel het Franse zuivelconcern Danone als de Deense bierbrouwer Carlsberg. Beide bedrijven tekenden vorige maand een koopovereenkomst om de Russische activiteiten van de hand te doen en waren in afwachting van toestemming van de Russische autoriteiten. Volgens Carlsberg is de verkoop nu 'hoogst onzeker'.

"De Russische regering heeft vandaag een presidentieel decreet gepubliceerd waarbij Baltika Breweries tijdelijk wordt overgedragen aan het Russische Federale Agentschap voor het Beheer van Staatseigendommen", aldus Carlsberg gisteren (16 juli) in een persbericht. "De Carlsberg Groep heeft geen officiële informatie ontvangen van de Russische autoriteiten over het presidentieel decreet of de gevolgen voor Baltika."

De brouwer vindt deze ontwikkelingen 'onverwacht'. "De Carlsberg Groep heeft gewerkt in overeenstemming met de lokale regels en voorschriften in Rusland", aldus een persbericht van de onderneming. "De Groep zal de juridische en operationele gevolgen van deze ontwikkeling beoordelen en alle nodige acties ondernemen als reactie hierop."

Verkoopproces nu hoogst onzeker
Ook Danone 'heeft kennisgenomen van het besluit van de Russische autoriteiten om Danone Rusland onder tijdelijk extern bestuur van de Russische autoriteiten te plaatsen'. Danone onderzoekt momenteel de situatie, schrijft de onderneming in een persbericht. Het zuivelconcern stelt dat dit geen invloed heeft op de financiële verwachtingen voor 2023.

Carlsberg is vanaf maart 2022 bezig om de Russische activiteiten af te stoten, Danone vanaf oktober vorig jaar. Beiden bedrijven tekenden 23 juni jongstleden een verkoopovereenkomst. Carlsberg-CEO Cees 't Hart noemde dat toen een erg belangrijke stap voor Carlsberg 'in het enorm gecompliceerde separatie- en verkoopproces'. Het wachten was voor de bedrijven nog op toestemming voor de overname van de Russische autoriteiten. "Na het presidentieel decreet zijn de vooruitzichten voor dit verkoopproces nu hoogst onzeker", stelt Carlsberg.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Bedrijven

Danone overtreft in eerste kwartaal de verwachtingen

Nieuws Ondernemen

Danone vindt koper en vertrekt alsnog uit Rusland

Nieuws Bedrijven

Yoghurtfabriek Danone maakt nu haverdrank

Nieuws Ondernemen

Danone stoot biologische zuiveldivisie in VS af

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden