Shutterstock

Achtergrond Ondernemen

Frankrijk corrigeert hoge voedselprijzen met plan

20 Juni 2023 - Max van der Heijden

Frankrijk zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen toen het land afgelopen week aankondigde dat het voor elkaar had gekregen dat 75 grote voedselfabrikanten de prijzen van hun producten zouden verlagen. 

De nieuwe regels kwamen tot stand na onderhandelingen tussen de regering, retailers en voedselfabrikanten, maar over hoe de Franse regering dit voor elkaar kreeg bestond een week geleden wat verwarring. Verstoringen op de grondstoffen-, transport- en energiemarkten veroorzaakt en verergerd door de invasie van Rusland in Oekraïne zorgden vorig jaar voor een stijging van de kosten voor voedselfabrikanten en daarmee ook voor een stijging van de winkelprijzen. 

Nu de grondstoffenprijzen dalen wil de Franse regering dat de voedselprijzen ook dalen. Waar in Nederland supermarkten gedurende het jaar onderhandelen met hun leveranciers over de prijs mag dat in Frankrijk alleen tussen 1 december en 1 maart. De prijzen liggen dan vast voor het volle jaar, tenzij er een herzieningsclausule is opgenomen in de deal. Bij de prijsbepaling moet volgens de EGAlim-wetgeving de prijsstijging of -daling worden meegenomen van agrarische grondstoffen. De wet houdt alleen rekening met de prijs van agrarische producten, zoals melk, suiker, granen of vlees en niet met andere kosten, zoals transport en energie.

Nadelige gevolgen
De wetgeving waarbij prijzen maar een keer per jaar heronderhandeld mogen worden heeft ook wat nadelige gevolgen. Het lijkt misschien goed nieuws dat prijzen halverwege het jaar niet kunnen stijgen, maar dalingen zijn dan ook meestal uitgesloten, aangezien maar 20% van de contracten een heronderhandelingsclausule bevat. Begin dit jaar waren voedselfabrikanten in staat om hogere prijzen te onderhandelen gebaseerd op een stijging van de grondstoffenprijzen, maar toen de prijzen daalden bleven de prijzen relatief hoog. Door de toezegging van voedselfabrikanten dat zij hun prijs gaan verlagen, heeft de Franse regering voor elkaar gekregen dat er een prijsverlaging komt voor de nieuwe onderhandelingsronde deze winter.

75 fabrikanten
Deze week hoopt Bruno Le Maire de France minister van Financiën een lijst van alle producten te krijgen die in prijs verlaagd worden. Hij noemde pasta, pluimveevlees en olie als voorbeelden van producten die goedkoper worden. Anti-fraude toezichthouder DGCCRF gaat regelmatig de prijzen in supermarkten controleren, bedrijven die zich niet aan de afspraken houden kunnen rekenen op financiële sancties.

Als onderdeel van de deal heeft Ania, de lobbygroep van de Franse voedselindustrie, een aantal voorwaarden bedongen. Bedrijven die verplicht worden om hun prijs te verlagen, hadden deze met meer dan 10% verhoogd tijdens de laatste onderhandelingsronde en zagen hun inputkosten met meer dan 20% dalen sinds 1 maart. Het is onduidelijk hoeveel bedrijven aan deze voorwaarden voldeden. Ook gaan voedselbedrijven meer promoties hanteren om de prijzen te verlagen volgens Ania. Het is echter onduidelijk of deze ook in de deal zijn meegenomen. Volgens de EGAlim-wetgeving mogen winkeliers producten niet met meer korting verkopen dan 34% en mogen ze niet meer dan 25% van het volume verkopen bij een aanbieding.

Retail
De prijsverlagingen zijn niet de eerste maatregelen die Frankrijk neemt om de inflatie te bestrijden. Zo liep begin juni het zogeheten anti-inflatiekwartaal af. Daarbij bereikte de Franse regering een akkoord met de retail om de laagst mogelijke prijs voor voedsel te vragen te koste van hun eigen marges. De nieuwe maatregelen vormen een opvolger van het anti-inflatiekwartaal en leggen de kosten neer bij de fabrikant in plaats van retailers. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden