Megabrouwers AB InBev en Heineken hebben de afgelopen tijd hun kwartaalcijfers gepresenteerd. Beide bedrijven meldden een hogere omzet, maar de volumes lopen uiteen. Toch weten de bedrijven dankzij hogere prijzen positieve cijfers te presenteren.
Heineken zag de omzet met 9,2% stijgen, AB InBev met 13,2%. De van oorsprong Belgische Brouwer profiteerde vooral van de gestegen volumes van overige alcoholhoudende dranken waarvan de volumes met 3,6% groeiden. Het biervolume groeide met een bescheiden 0,4%. Bij Heineken kromp het totale biervolume juist met 3% en het premiumbiervolume zelfs met 5,7% door krimpende verkopen in Vietnam en het stoppen van de Russische activiteiten. Heineken verkocht wel meer Heineken, daarvan groeide het volume met 2,3%. Dit mede doordat de totale verkoop van Heineken Silver met 47% groeide.
AB-InBev profiteerde vooral van de verkoop van alcoholische dranken die geen bier zijn. Zo zag het de verkoop van moutlikeur Beats stijgen in Brazilië, doordat carnaval daar weer gevierd mocht worden. In de VS deden kant-en-klare mixdranken Cutwater en NÜTRL het goed.
Prijsverhogingen
Heineken verkocht dus minder bier, maar dankzij prijsverhogingen en meer klanten die kozen voor premiumbieren wist het bedrijf toch nog een omzetstijging te behalen. Vooral in Amerika en Europa deed het merk het goed, maar in onder meer Afrika en Azië vielen de verkopen tegen. Ook de omzet van AB InBev groeide dankzij hogere prijzen en duurdere keuzes.
Als bedrijven de prijzen verhogen, gaat het gesprek al snel over graaiflatie. Daarover is op basis van de cijfers die de bedrijven vrijgeven niet veel te zeggen. AB INBEV meldt dat de marge met 0,13% steeg vergeleken met het eerste kwartaal van 2022. De brutowinst steeg met 13,6%. Heineken geeft deze cijfers niet prijs.
Verwachtingen
Heineken verwacht dat de winst in 2023 zal groeien, zelfs met het risico dat de economische groei trager verloopt in Azië. Het bedrijf verwacht namelijk meer bierconsumptie in Europa. Onder de streep gaat de winst groeien met 5% tot 9%, verwacht Heineken.
Budweiser-maker Ab InBev verwacht dat de brutowinst groeit tussen de 4% en 8%. Enkele analisten hadden verwacht dat deze verwachting naar boven bijgesteld zou worden, maar een social mediacampagne voor Bud Light met transgender influencer Dylan Mulvaney - die niet goed is gevallen - is de reden dat het bedrijf dit waarschijnlijk niet heeft gedaan.
Mulvaney was een van de vele influencers die door Bud Light werd ingeschakeld, maar juist Mulvaney zorgde voor woede bij een bepaald deel van het Amerikaanse publiek. Onder andere Kid Rock plaatste een video op sociale media waarin hij verpakkingen Bud Light kapot leek te schieten. Tijdens de eerste drie weken daalde de verkoop van Bud Light met ongeveer 1% van het totale verkochte volume tijdens die periode.
En hoewel directeur Michel Doukeris zei dat de reacties zich vooral beperken tot een merk en een campagne en dat er daarom ook in Bud LIght wordt geïnvesteerd voor de zomer, zeggen analisten dat de onvrede zich lijkt te verspreiden naar andere AB InBev-merken.