Shutterstock

Nieuws Bedrijven

Winst zuivelhandelaar Hoogwegt royaal over kop

1 Mei 2023 - Klaas van der Horst

Zuivelhandelaar Hoogwegt heeft een mooi graantje meegepakt van de hoge prijzen op de zuivelmarkt in 2022. De omzet steeg met ruim 37%, de nettowinst ging royaal over de kop. De winstmarge ten opzichte van de omzet blijft echter marginaal.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet steeg met €1.054 miljoen naar €3.852 miljoen, wat neerkomt op een stijging met krap 38%. Met genoemde omzet van ruim €3,8 miljard tikt Hoogwegt wel een record aan.

De winst steeg ondertussen met 105% van €19,8 miljoen in 2021 naar €40,6 miljoen in 2022. Dit is een mooi resultaat, maar qua winstmarge staat de winst over 2022 voor een marge van 1,05% (wat weer niet ongewoon is  voor handelsbedrijven).

EMEA-regio
Opvallend, maar uiteindelijk niet verrassend, is dat Hoogwegt de beste verkoopresultaten boekte in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika). Daar steeg de omzet met €965 miljoen naar €2.540 miljoen, terwijl de verkopen in de Aziatisch-Pacifische regio terugliepen van €621 miljoen naar €428 miljoen. De omzet in de Amerika's steeg van €581 miljoen naar €884 miljoen. 

Over volumes verkocht product doet Hoogwegt geen mededelingen.  De sterk stijgende zuivelprijzen deden een aanslag op de balans van Hoogwegt, want er moesten extra financiële regelingen worden getroffen om voldoende werkkapitaal beschikbaar te houden voor de handelsactiviteiten. Hierdoor daalde de solvabiliteit van 25,4% naar 21,7%.

Lone Star
Het Arnhemse familiebedrijf is vooral actief in de zuivelhandel, maar is deels ook actief in de productie. Daarvoor heeft het bedrijf een joint-venture met het Texaanse Lone Star Dairy, voor de productie en vermarkting van hoogwaardige zuivelproducten. Deze samenwerking loopt goed, maar heeft wel te maken gehad met een aantal uitdagingen, zo meldt het jaarverslag. Een andere joint-venture voor productie is die van Hoogwegt-dochter Meelunie met het Deense Sacca-Dana voor de productie van (Fava)boneneiwit. Deze samenwerking is van recente datum.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden