Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

ADM boekt recordwinst, maar stelt toch teleur

26 April 2023 - Max van der Heijden

ADM rapporteerde gisteren een recordwinst van $1,7 miljard voor het eerste kwartaal van 2023, maar stelde analisten toch teleur met tegenvallende verwachtingen voor het volledige boekjaar. 

De graanhandelaar profiteerde de afgelopen drie maanden van een zeer grote Braziliaanse sojaoogst en sterke exportcijfers. De winst van de AG-services en oliezaden-divisie kwam hierdoor uit op $1,21 miljard. Dit was voldoende om de zwakkere resultaten in de ethanol- en nutritie-divisie te compenseren. Daar was sprake van een winstdaling.

Archer-Daniels-Midland voorspelde een opbrengst van $6 tot $7 per aandeel, lager dan in 2022 toen $7,85 per aandeel winst werd behaald en minder dan sommige analisten hadden ingeschat. 

ADM en andere graanhandelaren profiteren van de sterke vraag naar voedsel, voer en biobrandstof. Bovendien kunnen zij door de verstoringen op de transportmarkt, onder meer veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, een hogere prijs vragen voor hun producten. 

Lagere marge
Toch is niet iedereen even tevreden. De lagere marge op de verwerking van oliehoudende zaden baart sommige investeerders zorgen. Deze bedroeg $55 tot $65 per ton in het eerste kwartaal, vergeleken met $90 tot $100 per in het laatste kwartaal van 2022. De verwachting is dat dit zal leiden tot een zwakker tweede kwartaal. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden