Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Pact in maken koolstofarm tarwemeel voor bakkers

5 April 2023 - Redactie Foodbusiness

Dossche Mills werkt met twee andere partners aan de ontwikkeling van koolstofarm tarwezetmeel voor verwerking in brood en andere bakkerijproducten. Met deze stap wil de Belgische producent en leverancier van grondstoffen voor bakkerijen de CO2-voetafdruk en dus de milieu-impact van brood in het winkelschap verlagen. Het eerste koolstofarmere meel kan in de loop van dit jaar en begin 2024 aan de foodindustrie worden geleverd.

Dossche Mills werkt in dit initiatief samen met de Duitse handelsonderneming Agravis en met de Nederlandse kunstmestproducent OCI Global, zo hebben de drie partijen vandaag (woensdag 5 april) bekendgemaakt. De drie partners werken al langer samen in de productie en distributie van meststoffen en het collecteren en verwerken van granen. De tarwe is al gezaaid op percelen van in totaal 750 hectare in Duitsland en wordt komende zomer geoogst. In de teelt maken de boeren gebruik van meststof Low Carbon Nutramon van OCI. Vergeleken met traditionele meststoffen zorgt deze voor een aanzienlijk (tot 50%) lagere broeikasgasbalans, claimen de bedrijven.

Duurzame oplossingen uitbreiden
De koolstofarmere meststof is ISCC PLUS-gecertificeerd. Dit is een garantie voor de verantwoorde inkoop van duurzame grondstoffen, melden de bedrijven. De samenwerking richt zich in eerste instantie op duurzame oplossingen om de tarweproductieketen koolstofvrij te maken. Andere duurzame oplossingen waar de bedrijven naar kijken zijn broeikasgasreductie, bodemkwaliteit, biodiversiteit, gezonde voeding en welzijn en een transparante en ethische bedrijfsvoering.

Kristof Dossche, CEO van Dossche Mills, laat in de verklaring weten dat het familiebedrijf - een toonaangevende maalderij in de Benelux - ambitieuze doelen heeft voor het aanbieden vaan duurzaam geteelde tarwe. "De samenwerking met Agravis en OCI is een eerste stap naar een duurzame tarweketen. Onze inzet voor de langere termijn is om de transitie naar een duurzame, klimaatneutrale voedingsketen te versnellen, waarvan zowel boeren als consumenten zullen profiteren. We engageren ons om tegen 2030 onze klanten te bedienen in lijn met de Europese regelgeving."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe stijgt in prijs, boter en suiker nog harder

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Boter- en roomprijzen minderen vaart

Analyse bakkerijgrondstoffen

Op suiker na stijgende bakkerijgrondstoffen

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen doen het wat rustiger aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden