Shutterstock

Nieuws Ondernemen

'Beter voor' wordt topkeurmerk supermarkten

31 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Het Beter voor Boer & Natuur-programma van Albert Heijn wordt het nieuwe topkeurmerk van de Nederlandse supermarkten. Dit heeft het koepelorganisatie CBL bekendgemaakt. Het besluit volgt op een aanbod van Albert Heijn om het programma open te stellen voor anderen.

Volgens de verklaring is het traject van Beter voor Natuur & Boer het uitgangspunt voor een nieuw topkeurmerk van de branche. De duurzaamheidsstandaard moet voldoen aan de vereisten die Milieu Centraal stelt aan Topkeurmerken.

Het programma wordt hierbij overgedragen van Albert Heijn naar een stichting waarin de supermarkten vertegenwoordigd zijn. Reden is dat de duurzaamheidsstandaard onafhankelijk, ambitieus, transparant, betrouwbaar en voor iedereen toegankelijk moet zijn.

De gezamenlijke supermarkten willen op korte termijn verdere stappen ondernemen om samen met Nederlandse boeren en tuinders en met maatschappelijke organisaties te komen tot 'een breed gedragen duurzaamheidsstandaard met een goed verdienmodel voor deelnemende boeren en tuinders, met de focus op versproducten van Nederlandse bodem.'

Veel supermarkten en foodservicebedrijven werken volgens het CBL vaak al langjarig met boeren en tuinders in samen ketens waar producenten en afnemers elkaar kennen. Met de nieuwe stap komt hier een eenduidiger lijn in en worden zaken op onderdelen mogelijk verbeterd.

De keuze van het CBL betekent een tegenslag voor de Stichting Milieukeur (SMK), dat met het 'On the way to planet proof-programma bezig is' De SMK heeft nog wel voorgesteld om de programma's in elkaar te schuiven, maar daar heeft het CBL dus niet voor gekozen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden