Jumbo

Achtergrond Bedrijven

Voor eerst geen Van Eerd aan het roer bij Jumbo

9 Maart 2023 - Max van der Heijden

Een unicum in de geschiedenis van de Jumbo. Voor het eerst in de geschiedenis van de supermarktketen is er iemand aan de macht die niet de achternaam Van Eerd draagt. Gisteren werd bekend dat Frits van Eerd definitief niet terugkeert als CEO bij Jumbo. Zijn opvolger is CFO en interim CEO Ton van Veen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van Veen is sinds 2004 CFO bij Jumbo actief en speelde een belangrijke rol bij de overname van C1000 die van het Brabantse familiebedrijf in een klap een grote speler maakte. De nieuwbakken CEO was in september vorig jaar net teruggereden uit het dagelijks bestuur van de supermarktketen, toen de FIOD een inval deed bij Frits van Eerd. Van Veen was net benoemd als commissaris bij Jumbo en had ook commissariaten bij Hema en Rituals en sportorganisaties Jumbo/Visma en PSV. Daar heeft hij nu geen tijd meer voor. Van Veen blijft enkel nog betrokken bij de Hema. Dit omdat hij ook directeur blijft bij Mississipi - Ventures de handelsonderneming van de familie Van Eerd die eigenaar is van Hema. 

In oktober werd bekend dat Van Veen in de rol van gedelegeerd commissaris tijdelijk de touwtjes in handen zou krijgen bij de Jumbo. Destijds kreeg ook Colette Cloosterman - Van Eerd een promotie. Zij zou als gedelegeerd commissaris de schakel tussen directie, RVC en familie worden. Cloosterman - Van Eerd leek naast Van Veen een van de voornaamste kandidaten te zijn om de positie van CEO definitief over te nemen, mocht haar broer die rol niet langer willen of kunnen uitoefenen. In de praktijk heeft die optie echter nooit bestaan. Colette Cloosterman - Van Eerd volgt haar vader (de in 2022 overleden Karel van Eerd) op als president-commissaris. 

Overnames
Voordat hij in 2004 financieel directeur bij de Jumbo werd was Van Veen onder meer werkzaam bij Campina en KPN Telecom. Op dat moment was Jumbo nog een relatief kleine partij in het Nederlandse supermarktenlandschap. Zo had het bedrijf voor 2005 geen vestiging in Drenthe en was ook de aanwezigheid in de Randstad beperkt.

Daar kwam verandering in toen het bedrijf onder leiding van Van Veen een aantal grote concurrenten overnam. De eerste daarvan was een deel van Laurus, het bedrijf dat eigenaar was van Edah, Konmar, Super de Boer. Laurus was na een mislukte reorganisatie in de problemen geraakt en zag zich genoodzaakt een deel van het winkelbestand te verkopen.

Over die overname zei Van Veen tegen vakblad Distrifood: ''Het binnenhalen van die winkels was in feite de eerste keer dat we verder gingen dan het overnemen van één of twee supermarkten van een andere formule. De familie Van Eerd had op dat moment eigenlijk de ambitie om een grotere pluk van de Konmar- en Edah-winkels over te nemen. De banken wilden dat ook wel financieren, dus we hadden het kunnen doen. We zaten op dat moment nog vóór de economische crisis, maar we speelden met de vraag of Jumbo er organisatorisch wel klaar voor was om zo'n groot aantal winkels over te nemen. Er bestond een risico dat het familiebedrijf, toen 80 jaar oud, eraan onderdoor zou gaan.''

Uiteindelijk werden er twaalf winkels overgenomen in locaties waar de Jumbo nog niet echt aanwezig was, de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Van Veen heeft toegegeven dat hij stiekem wel spijt heeft dat hij toen niet ambitieuzer is geweest. Ook omdat de familie het wel graag wilde. 

Super de Boer
Een jaar na de overname van de Konmar-winkels volgde een aantal Super de Boer-winkels. In 2009 volgde de rest van die keten. Dat was door de structuur een lastige overname. Super De Boer was namelijk voor 57% in handen van het beursgenoteerde Franse bedrijf Groupe Casino en voor het overige deel eigendom van andere partijen, waarvan een deel Superunie-lid was. Volgens Van Veen was het een lastige deal die uiteindelijk alleen kon slagen omdat er een samenwerking werd aangegaan met C1000. Die keten werkte aanvankelijk samen met Plus aan een deal en zij vormden daarmee de belangrijkste tegenbieder. Met C1000 werd een deal gesloten dat zij en de inkoopcombinatie van Jumbo, Superunie zouden verlaten en zelfstandig de inkoop zouden doen. In ruil daarvoor zou Jumbo tachtig Super de Boer-winkels doorverkopen aan C1000. Ook werd de inkoopcombinatie Bijeen opgericht. Die verdween weer toen in 2012 de C1000 werd overgenomen.

In de tussenliggende periode groeide de Jumbo van 128 winkels naar meer dan driehonderd winkels. Achter de schermen veranderde de distributie en even werd zelfs een vertrek uit Veghel overwogen. Uiteindelijk bleef het bedrijf daar gevestigd. De aankoop van C1000 kwam redelijk onverwacht. Het bedrijf draaide goed, maar grootaandeelhouder CVC Capital besloot het bedrijf voor 900 miljoen te verkopen. Met die overname werd Jumbo na Albert Heijn de grootste supermarktketen. Later was Ton van Veen ook nog nou betrokken bij de overnames van Emté en La Place. 

Coco en Sebas
Ook privé heeft Van Veen de afgelopen jaren niet stil gezeten. Zo is hij inmiddels mede-eigenaar van de Brabantse Chocoladewinkelketen Coco & Sebas. Dat bedrijf nam onlangs zestien bonbonwinkels van Leonidas open. Daarmee is het bedrijf aanwezig op de grote Nederlandse stations en op Schiphol. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden