Drop of Light / Shutterstock.com

Achtergrond Ondernemen

Falen van voedselsysteem onvermijdelijk volgens WEF

19 Januari 2023 - Max van der Heijden

Deze week vindt in het Zwiterse Davos weer het World Economic Forum plaats. Daar gaan CEO's, politici en andere invloedrijke personen met elkaar in gesprek over belangrijke onderwerpen. Een van die onderwerpen is voedselzekerheid. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De toon werd gezet door de Britse acteur Idris Elba, bekend van series als The Wire en Luther. Hij en zijn vrouw waren in Davos aanwezig als goodwill-ambassadeurs van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling van de VN om de aanwezigen ervan te overtuigen om meer te doen om Afrikaanse boeren te helpen en de voedselzekerheid op het continent te verbeteren. Ook bij de organisatie is voedselzekerheid een hot topic. 

Het WEF voorspelde in aanloop naar het evenement dat er de komende twee jaar voedsel, energie en mesttekorten zullen zijn. In een artikel op de eigen website schrijft de organisatie dat het falen van het voedselsysteem onvermijdelijk is. De komende jaren zullen de voedselprijzen verder blijven stijgen. 

Unilever-topman: 'Verdere prijsstijgingen'
Die voorspelling werd in Davos al een beetje bevestigd door vertrekkend Unilever-topman Alan Jope. Hij liet het aanwezige publiek weten dat het bedrijf nog een verdere prijsstijgingen verwacht. "We zijn er nog niet", aldus Jope. Wel voegde hij daaraan toe dat de prijscurve afbuigt. Volgens hem is het een lang proces voordat de prijsverhogingen van energie, grondstoffen, transport en landbouwproducten zijn verwerkt in de prijzen van een eindproduct. Het bedrijf verhoogde de prijzen in het derde kwartaal met 12,5%. 

Het WEF schat in dat de wereldwijde voedselconsumptie de komende tien jaar jaarlijks met 1,4% groeit. De productie zal echter maar met 1,1% per jaar groeien. Het onderzoek waarschuwt dat er een kans is dat er een wereldwijde voedselcrisis plaatsvindt in 2023 door de oorlog in Oekraïne, de effecten van de duurdere meststoffen die nu pas zichtbaar worden en het extreme weer in belangrijke regio's. 

Oplossingen
Het WEF heeft ook drie oplossingen voor de wereldwijde voedselcrisis. De eerste is het investeren in regeneratieve voedselsystemen, waardoor de opbrengsten voor boeren groter worden, de uitstoot kleiner wordt en landbouwgrond CO2 uit de lucht kan halen. Centraal in die overgang staat volgens het WEF een inclusieve aanpak, die waarde biedt aan landbouwers en partijen in de toeleveringsketen. "Boeren overal ter wereld (vooral kleine boeren) dragen de last van de klimaateffecten en de voedselonzekerheid, maar kunnen de last van de overgang niet alleen dragen", schrijft het WEF. Volgens de organisatie moeten boeren profiteren van regeneratieve voedselsystemen en hebben de leden de instrumenten en partners om hem te ondersteunen. 

Vraag en aanbod
Een obstakel tijdens deze transitie is ervoor zorgen dat er ook voldoende vraag is vanuit de markt voor deze duurzame voedselproducten. Het WEF schrijft dat bedrijven en landen zich inzetten voor de overgang naar een klimaatvriendelijk en regeneratief voedingsproductiesysteem maar vraagt zich af of er voldoende hefbomen zijn om de marktvraag naar deze producten op te bouwen. Het WEF stelt een aantal oplossingen voor, namelijk aankoopverbintenissen, afnamemechanismen voor boeren en aankoopbeleid. Ook moeten gestandaardiseerde gegevens transparantie bieden en moeten consumenten gesteund worden in de overgang. 

Door op die manier vraag en aanbod met elkaar in balans te brengen kunnen volgens de organisatie toekomstige voedselcrisissen worden afgewend. 

Tot slot schrijft het WF dat het voor landen landen kan lonen om slimme investeringen in de transformatie van voedselsystemen te steunen. In aanloop naar het forum is door het WEF en Bain een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat goed presterende voedselsystemen zorgen voor gezonde en voedzame voeding, inclusieve en waardige bestaansmiddelen creëren, de economie laten groeien, de klimaatverandering verzachten en zich daaraan aanpassen en de biodiversiteit en de natuur beschermen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden