Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Groene Weg richt keten biologisch lamsvlees in

13 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness

Biologisch vleesconcern De Groene Weg heeft een Nederlandse keten ingericht voor biologisch lamsvlees. Bij deze keten zijn 25 biologische schapenhouders aangesloten. Jaarlijks gaat De Groene Weg ongeveer 1.500 lammeren verwerken. "De stap die wij nu met de biologische schapenhouders hebben gemaakt, maakt het mogelijk dat onze slagerijen het gehele jaar biologisch lamsvlees kunnen aanbieden."

Dit zegt Jan Leeijen, livestock manager van De Groene Weg, in een verklaring van het vleesbedrijf. De Groene Weg behoort tot Vion Food Group. De Groene Weg werkt al tien jaar samen met de schapenhouders, maar deze samenwerking was tot op heden nog niet geformaliseerd. Met het tekenen van een leveranciersovereenkomst gaat De Groene Weg een afnameverplichting aan voor het aantal lammeren dat de schapenhouder jaarlijks kan leveren. De schapenhouder gaat de verplichting aan om de afgesproken aantallen te leveren. Ook wordt, net als in de varkensvleesketen, vier keer per jaar een vaste prijs afgesproken op basis van de kostprijs- en marktontwikkeling, meldt het bedrijf. 

"Al sinds het tekort aan biologisch lamsvlees in 2021, was het duidelijk dat we deze stap wilden nemen", vertelt Peter van Leeuwen, voorzitter van de vereniging van biologische schapenhouders. Hij laat in de verklaring weten dat dat de wens tot het formaliseren van deze keten er bij de schapenhouders al langer was. "De afnameverplichting, maar ook het prijssysteem zoals De Groene Weg heeft, geeft de schapenhouder rust en stabiliteit. Schapen zijn vaak een neventak voor een biologische boer. Vaak heeft hij biologisch melkvee of varkens als hoofdtak. De schapen zijn er om bijvoorbeeld het gras in de winter kort te houden. Het feit dat onze lammeren ook als biologisch verwaard worden, is dan misschien nog wel belangrijker dan de hoogste prijs."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden