Shutterstock

Nieuws Rabobank

Rem op de groei en daling consumentenbestedingen

5 December 2022 - Linda van Eekeres

Het blijft de komende twee jaar doormodderen met de economie. Rabobank-economen verwachten een zeer beperkte groei van 0,6% komend jaar en 1% in 2024. Dat staat in het vandaag (5 december) verschenen Economisch Kwartaalbericht.

De lichte krimp van de economie in het derde kwartaal, zet volgens de economen ook het laatste kwartaal van 2022 door. De economische groei komt volgens de bank dit jaar uit op 4,2%. RaboResearch-econoom Nic Vrieselaar zegt in een verklaring over de beperkte groei: "Nagenoeg overal is tekort aan personeel en materiaal, de productiecapaciteit zit aan de max. Dat geeft weinig ruimte om verder te groeien. Tegelijkertijd drukken de hoge inflatie en gestegen rente op de bestedingen van consumenten en bedrijven, zowel in Nederland als bij belangrijke handelspartners. Krimp ligt daardoor in het verschiet, maar de overheid wil de economie juist stimuleren. Door die tegengestelde krachten verwachten we dat de Nederlandse economie in een 'doormodder-stand' terecht komt, met sterke krimp noch sterke groei."

Inflatie in 2022 naar 11,6%
De inflatie over 2022 komt naar verwachting uit op 11,6%. Voor 2023 voorziet de bank een inflatie van 4,2%. Door het prijsplafond wordt de bijdrage van de energieprijzen aan het inflatiecijfer van volgend jaar kleiner, maar de prijzen van andere producten en diensten stijgen naar verwachting relatief hard door. Vrieselaar: "Ook producenten zagen hun kosten hard oplopen. Ze waren niet alleen meer kwijt aan energie, maar ook aan materiaal en lonen. Die kosten berekenen ze in meer of mindere mate door aan de consument." Voor 2024 verwachten de Rabo-economen dat de inflatie met 5,9% weer hoger uitvalt, mede doordat het kabinet het energieplafond dan waarschijnlijk deels afbouwt.

In oktober was de werkloosheid 3,7%, iets hoger dan het laagterecord van 3,2% uit april. De komende jaren loopt de werkloosheid naar verwachting verder op, naar een nog altijd historisch lage 4,1% in 2023 en 4,5% in 2024, aldus RaboResearch.

Daling consumentenbestedingen verwacht
In het derde kwartaal stegen de uitgaven nog enigszins, maar de economen verwachten dat de particuliere consumptie komend jaar gemiddeld 0,2% lager is dan dit jaar. "De lage werkloosheid zorgt er wel voor dat consumenten de hand niet al te ferm op de knip houden." De bedrijfsinvesteringen zijn dit jaar hoger dan in 2021, maar voor 2023 voorziet RaboResearch een krimp van 0,3%, gevolgd door een herstel in 2024 met een stijging van 0,8%.

Ook bij belangrijke handelspartners, zoals Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk, verwacht RaboResearch een kortstondige economische neergang, in veel gevallen wat groter dan bij ons. De hoge inflatie beperkt daar eveneens de bestedingen van consumenten en bedrijven, wat impact heeft op hun vraag naar Nederlandse goederen en diensten. De Nederlandse export groeit de komende twee jaar daarom naar verwachting minder hard dan afgelopen jaren: in 2023 wordt 1,4% en in 2024 2,4% groei van de export verwacht.

De overheidsconsumptie neemt in 2023 naar verwachting stevig toe met 2,3% en in 2024 met 2,6%. Toch houdt de Rabo-econoom een slag om de arm: "Ook de overheid heeft last van de krapte op de arbeidsmarkt. Het stikstofdossier kan daarnaast een hindernis zijn voor infrastructurele projecten en door de stijgende rente heeft de staat misschien minder bestedingsruimte dan verwacht." De economische krimp in het derde kwartaal kwam voor een belangrijk deel doordat de investeringen in bouw en verbouw van huizen met 2,4% terugliep. Door de gestegen rente, dalende huizenprijzen en het afnemend aantal woningverkopen zakt de woningbouw terug en dat blijft volgens de Rabo-economen een rem zetten op de economische groei. In 2023 dalen de woninginvesteringen naar verwachting met 5,5% en in 2024 met 4,5%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden