Lars Fortuin / Shutterstock.com

Nieuws Kwartaalcijfers

Cijfers Q3: Ahold Delhaize en Bonduelle

9 November 2022 - Max van der Heijden

Het kwartaalcijferseizoen gaat ook vandaag weer in volle vaart door. Op de agenda staan onder meer Bonduelle, Ahold Delhaize, Beyond Meat en Nomad Foods. De cijfers van gisteren zijn hier te vinden.

Bonduelle profiteert van voordelige wisselkoersen

Het Franse Bonduelle heeft voor het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2022/23 een omzet genoteerd van €571,3 miljoen, dat is een stijging van 4,4% bij stabiele wisselkoersen. De conservenfabrikant profiteerde van de sterk wordende Russische roebel en de zwakkere euro ten opzichte van de dollar. Wel leed het bedrijf onder de zwakke oogst in Europa.

Het bedrijf zag alle onderdelen groeien, met uitzondering van Bonduelle Fresh Americas, dat nog steeds lijdt onder de lagere volumes, die slechts deels konden worden gecompenseerd door de prijsstijgingen. Ook schrijft het bedrijf dat de zomer, met hittegolven en droogte op een nieuwe schaal, zorgden voor lagere volumes en oogstopbrengsten. 

De Europese omzet groeide met 9,5% op vergelijkbare basis, waarbij het bedrijf vooral profiteerde van de groei van de foodservice sector, waar de omzet met 15,5% groeide. Buiten Europa kromp de omzet met 4% op vergelijkbare basis. 

Ahold Delhaize verhoogt verwachtingen
Bron: ABM Financial News

Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal van 2022 meer omzet behaald dan in dezelfde drie maanden in het jaar ervoor en besloot de winstverwachting voor heel dit jaar opnieuw te verhogen. Dit blijkt uit de cijfers die Ahold woensdag voorbeurs presenteerde. Ahold behaalde een kwartaalomzet van €22,4 miljard. Dat was in het tweede kwartaal €21,4 miljard en in het derde kwartaal vorig jaar €18,5 miljard.

Het leeuwendeel van de omzet kwam in het derde kwartaal uit de Verenigde Staten, €14,7 miljard. In de VS profiteerde Ahold van een sterkere dollar en inflatie. De vergelijkbare groei in de VS kwam uit op 8,6%. Verder behaalde Ahold in Amerika een onderliggende marge van 5%.

In Europa kwam de omzet uit op €7,7 miljard. De vergelijkbare groei kwam uit op 7,4% en de bijbehorende marge op 3,4%. De onderliggende groepsmarge kwam zo uit op 4,4%. Dat was een kwartaal eerder 4,1% en analisten rekenden op een onveranderd cijfer. In derde kwartaal van 2021 bedroeg de marge ook 4,4%.

Verder boekte Ahold een onderliggende operationele winst van €993 miljoen en een nettowinst van €589 miljoen. Ahold rekende op een stijging van de onderliggende winst per aandeel met circa 5%, maar heeft vandaag (9 november) gezegd dit te verhogen naar een lage dubbelcijferige stijging.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Nieuws Ondernemen

Ahold Delhaize houdt marges op peil

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden