Shutterstock

Nieuws Kwartaalcijfers

Cijfers Q3: Maple Leaf Foods en Associated British Foods

8 November 2022 - Max van der Heijden

De komende tijd geven bedrijven investeerders de kans om mee te kijken in het huishoudboekje. Vandaag staan suikergigant Associated British Foods en Maple Leaf Foods op de agenda

Maple Leaf Foods verkoopt meer vlees, minder plantaardig.

De Canadese vleesverwerker Maple Leaf Foods meldt dat het tijdens het derde kwartaal $229,5 miljoen verlies leed. Dit kwam vooral door een afschrijving van $190,9 miljoen in de tak plantaardige proteïnen, waarvan het bedrijf de waarde in eerste instantie had overschat. De omzet groeide wel, met 3,6% naar $1,23 miljard. 

De vleestak van het bedrijf maakte het leeuwendeel van de omzet uit, die bedroeg $1,19 miljard en groeide met 3,85% vergeleken met een jaar eerder. De aangepaste brutowinst komt uit op $100,9 miljoen. De omzet van de plantaardige tak daalde met 9,1% naar $43,6 miljoen. Het verlies bedraagt bruto $9,8 miljoen.

Voor het hele boekjaar verwacht het bedrijf dat de aangepaste brutomarge op de vleesverkopen groeit naar 14 tot 16%. Voor de plantaardige tak hoopt het bedrijf op een brutowinst die nul of hoger is.

Omzet en winst Associated British Foods groeien flink
De op één na grootste producent van suiker en bakkersgist ter wereld, Associated British Foods, presenteerde vandaag zijn jaarcijfers voor boekjaar 2021/22 dat sloot op 17 september 2022. Het bedrijf, dat ook eigenaar is van winkelketen Primark, zag de omzet met 22% groeien naar £17 miljard. De bedrijfswinst groeide met 42% naar £1,44 miljard. Ook groeiden de voedselverkopen met 10%.

De afdeling supermarktproducten, onder meer producent van Twinings thee, Jordan's ontbijtgranen en Patak's Indiase currypasta's, sauzen en kruiden, zag de omzet groeien naar £3,74 miljard, een stijging van 3%. De winst kromp naar £399 miljoen, een daling van 5%. De omzet van de suikertak groeide naar £2 miljard, een stijging van 18%. De winst steeg ook naar £162 miljoen, maar krimpt met 5% bij constante wisselkoersen. De omzet van de ingrediëntentak groeide naar £1,83 miljard, een groei van 19%. De winst steeg met £8 miljoen naar £159 miljoen, omgerekend een groei van 3%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden