Shutterstock

Nieuws Vleeshandel

Rabobank mocht rekening vleestrader niet blokkeren

11 Augustus 2022 - Max van der Heijden

Maandag oordeelde de voorzieningenrechter dat de Rabobank ten onrechte de rekening van een vleeshandelaar heeft geblokkeerd die mogelijk de Amerikaanse sanctiewetgeving omzeilde. 

Volgens de rechter is het onderzoek dat de bank deed naar vleeshandelaar Meat Plus ondermaats en is het daarom niet redelijk dat de handelaar wordt weggestuurd, op basis van een artikel in NRC, terwijl de bank daarvoor de handel jarenlang faciliteerde. Ook schrijft de rechter dat de vleeshandelaar geen tweede kans heeft gekregen om zaken te verbeteren. Meat Plus heeft op 10 juni en 6 en 7 juli aanvullende informatie verstrekt in de vorm van een concept-businessplan, een concept-compliance beleidsplan en nadere informatie over concrete klanten. Op deze documenten is door de Rabobank niet meer gereageerd afgezien van het pleidooi bij de mondelinge behandeling van de zaak op 14 juli. 

Rekeningblokkade
Vleeshandelaar José Lago Conrado raakte in de problemen na een artikel in NRC in november 2021. De krant onthulde hoe een netwerk van Brabantse vleeshandelaren jarenlang voor tientallen miljoenen dollars vlees leverde aan een voedselkartel in de Democratische Republiek Congo. Dat kartel werd geleid door de Libanees-Belgische zakenman Kassim Tajideen en zijn familie. Zij zijn in 2009 op een sanctielijst beland op verdenking van het financieren van Hezbollah. De publicatie van het stuk was voor de Rabobank reden om de rekening van Conrado te blokkeren.

In de uitspraak zegt de rechter dat de Rabobank niet uitzocht hoe Meat Plus bij het kartel betrokken was. De betrokkenheid is door de bank uitsluitend gebaseerd op het NRC-artikel. Daarin worden geen verdere details gegeven. Terwijl Rabobank die details ook niet verschafte op basis van haar eigen onderzoek  Ook was de bank op de hoogte van de handel die Conrado deed. De bank had in 2012 nog om opheldering gevraagd aan Meat Plus over een transactie ter waarde van $1 miljoen aan een Amerikaanse leverancier voor kip naar een Afrikaans land. Er zou mogelijk sprake zou zijn van handel met een entiteit die voorkomt op de Amerikaanse sanctielijst. Nadat de gevraagde gegevens werden overhandigd heeft de bank de deal alsnog goedgekeurd. 

Opvallend is dat Conrado van de bank een rectificatie bij het NRC moest regelen om weer toegang te krijgen tot de rekening. ''Het ligt op de weg van de Rabobank zelf om op te komen tegen uitlatingen in het artikel omtrent haar eigen rol'', schrijft de rechter in het vonnis. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden