Shutterstock

Nieuws Gascrisis

Duitse brouwers maken zich zorgen over gastekort

1 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

Bierbrouwers in Duitsland maken zich grote zorgen over aankomende winter. De brouwers hebben de kosten zien stijgen door de duurdere grondstoffen, maar als er energietekorten ontstaan zijn de rapen pas echt gaar. De Duitse brouwers zien weinig mogelijkheden om iets anders dan gas als energiebron te gebruiken. 

''De gevolgen van de Oekraïnecrisis en de inflatie zorgen voor veel grotere problemen dan corona'', zegt Christop Köhler van de Darmstädter Privatbrauerei tegen persbureau ANP. De afzet van het bier groeide de eerste zes maanden, maar inmiddels lijkt het tij te keren. Köhler staat niet alleen in zijn zorgen. Ook de Duitse Brouwersbond is bezorgd en stelt dat vooral kleine en middelgrote brouwerijen in de problemen komen. Dan zouden hele toeleveringsketens op instorten staan. 

Bovendien heeft Duitsland te maken met een tekort aan flessen. Volgens onderzoek van economisch instituut Ifo zou driekwart van de drankenproducenten te maken hebben met leveringsproblemen. 

Volgens de Veltins-brouwerij blijft energie de grootste kostenpost van de brouwsector. Veltins, dat in de eerste helft van dit jaar een recordhoeveelheid bier brouwde, beloofde de prijzen niet te verhogen.  Dat is een belofte die kleine brouwerijen niet kunnen maken. Köhler is dan ook helder: "Prijsverhogingen zijn absoluut niet te vermijden.''

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Ondernemen

Brouwers zien bierverkopen dalen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden