Fonterra

Nieuws Wereldhandel

Kritiek op vrijhandelsdeal EU met Nieuw-Zeeland

4 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

Na vier jaar onderhandelen zijn de Europese Unie (EU) en de regering van Nieuw – Zeeland een handelsakkoord overeengekomen. De Commissie verwacht dat de deal leidt tot een toename van 30% in de handel tussen beide continenten. Vanuit de landbouwhoek klinkt echter kritiek, doordat landbouwproducten uit Nieuw-Zeeland nu makkelijker de EU lijken binnen te komen en dus gaan concurreren met het 'eigen' Europese voedselproduct.

Nieuw-Zeeland en de EU drijven jaarlijks voor rond de €7,8 miljard aan handel met elkaar. Daarvan is ongeveer de helft in de vorm van diensten. Voor NIeuw-Zeeland is de EU daardoor de derde handelspartner in omvang, naast China en Australië. Andersom is de Nieuw-Zeelandse markt voor de EU van veel kleiner belang: het land neemt op de Europese handelslijst slechts de vijftigste plek in. Met een inwonerstal van 5,5 miljoen Nieuw-Zeelandsers tegen 450 miljoen Europeanen is er een groot verschil in belangen en type export producten. Nieuw-Zeeland is van origine een exportland van vooral agrarische producten.

Ongelijk speelveld
Niet voor niets is zuivelconcern Fonterra de grootste exporteur van zuivelproducten als melkpoeder, boter en cheddar ter wereld. Nieuw-Zeelandse producten als zuivel, rund- en schapenvlees, ethanol en suikermaïs krijgen met de deal makkelijker en goedkoper toegang tot de EU. Dat is tegen het zere been van onder meer de Europese zuivelindustrie, verenigd in de EDA, en diverse andere Nederlandse en Europese belangenbehartigers.

Zij wijzen erop dat de EU de poort openzet voor foodproducten uit andere continenten, terwijl de eigen voedselproductie door de duurzame doelstellingen omlaag gaat. In Nederland komt daar nog eens het aangekondigde stikstofbeleid bij, die veel agrarische bedrijven de kop dreigen te kosten. Gekeken naar de C02-footprint, en de productie-eisen die de EU zelfs stelt aan zijn voedselproductie, ontstaat met het handelsakkoord voor Europese boeren een ongelijk speelveld, aldus vertegenwoordigers van landbouworganisaties. "Het is de wereld op zijn kop als in Nederland de veestapel stevig wordt ingekrompen, terwijl daarvoor in de plaats melk en vlees uit Nieuw-Zeeland wordt geïmporteerd."

Modern ingestoken deal
Het handelsakkoord is wel gestoeld op de nieuwe manier van kijken naar de toekomst vanuit de EU. Zo wordt in de overeenkomst onder andere afspraken gemaakt over arbeidsvoorwaarden, maar ook het klimaatakkoord van Parijs is verwerkt in de afspraken die zijn gemaakt. Een primeur is dat er een speciale paragraaf is geweid aan het duurzame voedselsysteem: oftewel gender-gelijkheid en hervorming van subsidies voor fossiele brandstof. Met de overeenkomst vervalt bij inwerkingtreding direct circa €140 miljoen aan import/export heffingen.

Europa hoopt met deze deal vooral toegang te krijgen op de Nieuw-Zeelandse markt met financiële diensten, telecom en scheepvaart. Veel aandacht door de lobbyisten is besteed aan het beschermen van geografische aanduidingen op voedsel. En dan met name over producten als wijn, wodka, prosecco, champagne, Franse en Italiaanse kazen, lokale ham en olijven. Deze krijgen voortaan speciale bescherming binnen Nieuw-Zeeland.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Financieel

Brood, granen en vlees even duur als jaar eerder

Opinie Han de Jong

Gebroken recessieregels en de gevolgen voor de rente

Nieuws Grondstoffen

Zuid-Korea bevriest melkprijs om hoge inflatie

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden