Shutterstock

Nieuws Financieel

Voedselprijzen stijgen sneller dan gedacht

1 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness1 reactie

De inflatie in de eurozone komt in juni uit op 8,6%, zo meldt het Europese statistiekbureau Eurostat deze vrijdag 1 juli. Dit is hoger dan de de meeste Europese economen hadden verwacht. De inflatie is afgelopen maand niet alleen gedreven door de energieprijzen, maar vooral ook door de snel oplopende voedselprijzen. 

Met dit hoge inflatiecijfer lijkt de Europese Centrale Bank (ECB) voor een voldongen feit te worden gezet dat verdere renteverhogingen (na de reeds aangekondigde in de derde week van juli) niet uit kunnen blijven. Uit de gegevens van Eurostat blijkt dat vooral dat vooral Frankrijk, Italië en Spanje  de grootste stijging in inflatie laten zien. Duitsland heeft de laagste inflatie , maar dat valt te verklaren doordat in dat land de accijnzen fors zijn verlaagd en de prijzen voor openbaar vervoer eveneens naar beneden zijn gebracht. In de Baltische gebieden loopt de inflatie zelfs op tot over de 20%.

De overheden van de Europese lidstaten zitten in een spagaat om hulp te bieden, doordat veel geld is gestoken in het beheersen van de coronacrisis waardoor de staatsschulden verder zijn opgelopen. Ook de stijgende uitgaven voor defensie resulteert in een slechte staatsbalans. Veel partijen maken zich daarom zorgen dat grote delen van Europa in armoede worden gestort, doordat burgers hun energierekening en supermarktbonnetje niet meer kunnen betalen.

Ook grote beursgenoteerde bedrijven lijken te worden geraakt. Zo merken grote retailers als Zalando en H&M dat hun omzet niet stijgt en ook autoconcern Volkswagen zien de verkopen al maanden dalen.De verwachting is dat voedselprijzen voorlopig ook niet dalen, maar zelfs verder oplopen. Dit komt doordat veel van de productiekosten nog niet overal in de keten is doorgerekend of er waren 'oude' contracten van kracht waarin vaste prijsafspraken zijn gemaakt. Dat de ECB verder moet ingrijpen dan de eerste renteverhoging van 0,25 procentpunt over drie weken is duidelijk. De vraag is enkel met hoeveel en hoe snel de rente verder wordt aangepast.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Reacties
1 reactie
Abonnee
Dijkhuizen 2 Juli 2022
inflatie is een sluipmoordenaar.
ken je geschiedenis, Duits jaren 30
U kunt niet meer reageren.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Opinie Han de Jong

Huren, inflatie en de gevolgen voor de rente

Nieuws Financieel

Brood, granen en vlees even duur als jaar eerder

Opinie Han de Jong

Gebroken recessieregels en de gevolgen voor de rente

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden