Shutterstock

Nieuws btw

'Nultarief btw groente en fruit complex en kost tijd'

16 Mei 2022 - Linda van Eekeres

Het invoeren van een nultarief van de btw op groente en fruit - zoals in het coalitieakkoord staat - is complex en zal nog enige tijd in beslag nemen. Dat meldt staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), ook namens staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA).  

Kamerleden Eva van Esch (PvdD) en Lisa Westerveld (GroenLinks) hadden gevraagd om het nultarief voor onbewerkte groente en fruit voor 1 juli in te voeren. Volgens Van Ooijen is dat niet mogelijk. "Het is van belang dat we 'groenten en fruit' goed definiëren. Dit wordt momenteel uitgewerkt en dat kost enige tijd. Het kabinet acht het van belang dat dit snel, maar ook zorgvuldig en in één keer goed gebeurt."

Het kabinet is momenteel bezig om te bekijken hoe de btw op groente en fruit op termijn en in deze kabinetsperiode kan worden verlaagd naar 0%. "Het introduceren van een btw-nultarief voor specifieke voedingsmiddelen, zoals groente en fruit, levert complexiteit op voor ondernemers en de Belastingdienst. Ieder onderscheid roept namelijk onvermijdelijk de vraag op waar de grens precies ligt", schrijft Van Ooijen.

Dit geldt ook als het onderscheid wordt aangebracht op basis van het criterium 'onbewerkt', aldus de staatssecretaris. "Ook dit woord dient een specifieke invulling en afbakening te krijgen die werkbaar is voor ondernemers én de Belastingdienst. Zo worden broccoli en appels soms gewassen, verpakt, gesneden en/of geschild. Deze producten hebben dan in zekere zin 'bewerking' ondergaan. Bij dergelijke afbakeningsvragen is het fiscale neutraliteitsbeginsel ook van belang. Dat beginsel verzet zich ertegen dat – vanuit het oogpunt van de consument - soortgelijke goederen voor de btw ongelijk worden behandeld."

Prijs niet enige factor bij gezonde keuze
Van Ooijen erkent dat (gezonde) voeding fors duurder is geworden. Hij haalt een onderzoek aan van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarin staat dat de prijzen van gezondere voedingsmiddelen in tien jaar tijd met gemiddeld 21% zijn gestegen, terwijl ongezondere producten 15% duurder werden. Mogelijk wordt voor groepen met een lagere sociaaleconomische positie gezond eten moeilijker door hogere prijzen, stelt de staatssecretaris.

Maar volgens hem heeft niet alleen de betaalbaarheid van voedsel invloed op de mogelijkheid van mensen met een lagere sociaaleconomische positie om gezond te eten. "Gezond eten vraagt ook een goede voedselvaardigheid. In lage welstandsgroepen kunnen kortetermijnzorgen de overhand nemen, waardoor de mentale ruimte die nodig is voor voedselvaardigheid minder wordt. Bovendien kunnen deze groepen meer invloed van een (ongezonde) voedselomgeving ondervinden; in wijken waar meer mensen met een lagere sociaaleconomische positie wonen, zijn vaak meer fastfoodlocaties. Dit kan het voor hen moeilijker maken om gezond te eten."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden