Shutterstock

Nieuws Zuivel

Unilever wil emissie halveren bij ijsproductie

10 Mei 2022 - Klaas van der Horst

Ben & Jerry's is begonnen met een pilot bij vijftien melkveebedrijven om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2024 te halveren. Als de pilot succesvol is, wordt deze uitgebreid naar meer boerderijen in de wereldwijde toeleveringsketen van de ijsmaker.

De vijftien melkveehouders van Cono en Dairy Farmers of America (DFA) die melk leveren voor ijs van Ben & Jerry's moeten de emissies van broeikasgassen in 2024 verlagen tot 50% van het gemiddelde in de zuivelindustrie. Ze moeten dit doen met behulp van een mix van kringlooplandbouw en nieuwe technieken. Dit meldt voedingsgigant Unilever. De pilot waarin dit moet gebeuren, heet Project Mootopia.

Ben & Jerry's werd voor het eerst op de markt gebracht in de Verenigde Staten. Vandaar de betrokkenheid van melkveehouders van DFA. In Nederland is Cono de belangrijkste leverancier van zuivel voor de Ben & Jerry's-lijn.

Driesporen aanpak
De reductie van emissies moet lopen via drie sporen: de beperking van methaanemissies via oprispingen uit koeienmagen,  de reductie emissies uit mest door het winnen van biogas en de vastlegging van CO2 in de bodem.

De reden dat Unilever begint bij zuivel, is dat zuivelgrondstoffen volgens Unilever goed zijn voor ruim 50% van alle emissies die worden veroorzaakt bij de productie van Ben & Jerrys ijs. Welke maatregelen Unilever neemt voor de andere ingrediënten van het ijs, zoals suiker en chocolade, noemt Unilever niet.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Analyse Ondernemen

Zuivelman Schumacher snijdt ijsdivisie uit Unilever

Nieuws Jaarcijfers

Unilever ziet deel van winst wegsmelten

Nieuws Ondernemen

'Unilever haalt plasticdoelen niet'

Achtergrond Ondernemen

Inflatie neemt flinke hap uit omzet ijsdivisie Unilever

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden