Tönnies

Nieuws Jaarcijfers

Vleesconcern Tönnies ziet miljard omzet verdampen

27 April 2022 - Stef Wissink

Het Duitse vleesconcern Tönnies heeft een moeilijk jaar achter de rug. De coronapandemie en Afrikaanse varkenspest hebben bedrijven in de Duitse vleesbranche in een lastig parket gezet. Hierdoor zag het familiebedrijf afgelopen jaar €1 miljard aan omzet verdampen.

Bovenstaande meldt Duitslands grootste slachtbedrijf in een toelichting op het resultaat, waarin het zoals gebruikelijk geen financiële details vermeldt. Tönnies zegt enkel dat de omzet met zo'n 12% is gedaald, tot in totaal €6,2 miljard. Over 2020 bedroeg de omzet een slordige €7,2 miljard. Het noemt de lage varkensprijzen en fors gekrompen dieraantallen in Duitslands als voornaamste oorzaak van de teruggevallen omzetcijfers.

Lagere vleesconsumptie
Ook heeft Tönnies veel last gehad van de gevolgen van de coronapandemie. Restaurants en kantines bleven gesloten, voetbalstadions bleven leeg en de grote evenementen en feesten konden lange tijd geen doorgang vinden. "De vlees- en worstconsumptie ging daardoor automatisch terug", aldus het vleesconcern.

Daarnaast zorgt de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest in Duitsland ervoor dat de exportpositie onder druk staat. Snuiten, staarten en poten kan Tönnies, zoals alle Duitse varkensvleesexporteurs, niet meer in Azië afzetten. Bovendien ontbreekt het aan alternatieve afzetmarkten om deze deelstukken goed tot waarde te brengen. 

Clemens Tönnies noemt de resultaten 'niet tevredenstellend.' Toch kon het concern, volgens de voorman, het marktaandeel behouden en zelfs wat uitbouwen. Daarnaast geeft hij aan dat het bedrijf zich blijft focussen op kwalitatieve groei, waarbij meer dieren worden verwerkt die gehouden zijn volgens hogere dierenwelzijnsstandaarden. Volgens hem komt reeds meer dan 50% van het aantal geslachte dieren uit houderijsystemen die bovenwettelijke dierenwelzijnsstandaarden hanteren.

Contracten voor medewerkers en duurzaamheidsagenda
Afgelopen jaar werden bedrijven in de Duitse vleesindustrie voor het eerst verplicht om personeel in dienst te nemen. Voorheen werd arbeid veelal ingehuurd, wat soms leidde tot schrijnende situaties op het gebied van de huisvesting. Tönnies verwijt zichzelf dat het te lang aan die constructie heeft vastgehouden en toont zich content met de stappen die afgelopen jaar zijn gezet.

Naast deze koerswijziging, is Tönnies ondanks moeilijke marktomstandigheden, blijven investeren in de duurzaamheidsagenda. De 'T30-agenda' krijgt ook komende jaren volop de aandacht. "Efficiency en duurzaamheid zijn niet tegenstrijdig. Het is onze taak leveringszekerheid met een geborgd dierenwelzijn, aandacht voor het milieu, sociale verantwoordelijkheid en een faire prijs voor alle partijen in de keten te bewerkstelligen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Vlees & Eiwit

Vleesconcern Tönnies heeft plannen in Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden