Shutterstock

Nieuws Tiense Suiker

Tiense Suiker zet restwater effectiever in

15 April 2022 - Kimberly Bakker

Elk jaar heeft suikerraffinaderij Tiense Suiker 1 miljard liter water op overschot. Een groot deel daarvan wordt hergebruikt in de fabriek, maar het overige deel wordt op dit moment gezuiverd geloosd in de Gete. Daar wil het bedrijf verandering in brengen met het project 'De Tiense Watervelden'. Dat project moet uiteindelijk 10.000 gezinnen van drinkwater voorzien.

Voor het project 'De Tiense Watervelden' sluit de suikerraffinaderij de handen ineen met De Watergroep. "Zo willen we de droogteproblematiek in Vlaanderen proactief aanpakken en het wateraanbod verruimen", aldus Tiense Suiker-directeur Jan Ingels bij Vilt. Het gezuiverde water wordt ondergebracht in drie bekkens op de vliegbasis van Goetsenhoven, dat tussen Maastricht en Brussel ligt. Op één van die bekkens zal De Watergroep een drinkwatercentrum bouwen. Ook wordt een zonnepark aangelegd, dat goed is voor de productie van 4,5 megawattpiek.

Van de 1 miljard liter restwater kan straks jaarlijks 800.000 kubieke meter water als drinkwater ingezet worden. Ook is het water geschikt voor irrigatie van aansluitende landbouwterreinen en groenzones. ''Het project biedt een win-winsituatie, waarbij boeren het beschikbare water kunnen inzetten om lokale voedselvoorziening te garanderen", aldus nog Philippe Masscheleyn, communicatiedirecteur van de Boerenbond.

De twee andere bekkens worden gebruikt om watersporten en andere vormen van waterrecreatie aan te bieden. "Het hele domein, ongeveer 65 hectare, moet een trekpleister worden voor verschillende activiteiten, toerisme en ontspanningsmogelijkheden", meldt Tiense Suiker. Een concreet tijdsplan is nog niet bekendgemaakt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden