Shutterstock

Analyse Louis Dreyfus Company

Na stevig herstel nieuwe uitdagingen Louis Dreyfus

28 Maart 2022 - Linda van Eekeres

Nog maar net komt de wereld (getransformeerd) uit de pandemie tevoorschijn en nieuwe geopolitieke spanningen en macro-economische verschuivingen hebben gevolgen over de hele wereld, vooral in de agro-grondstoffensector. In woorden van die strekking vat de CEO van Louis Dreyfus Company (LDC), Michael Gelchie, samen tegen welke achtergrond het bedrijf moet opereren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cijfers die LCD vorige week presenteerde, laten een duidelijk herstel van de coronacrisis zien. De netto-omzet nam op jaarbasis met 47,7% toe, naar $49,6 miljard. De brutowinst (ebitda) kwam uit op $1,6 miljard, 22,6% meer dan één jaar eerder. CFO Patrick Treuer: "In 2021 droegen beide segmenten bij aan de verbeterde financiële prestaties, waardoor de bedrijfsresultaten en de ebitda op jaarbasis met respectievelijk 17,6% en 22,6% stegen. De bedrijfsresultaten van het waardeketensegment verbeterden met 18,7% op jaarbasis, met name dankzij de sterke vraag naar granen en oliezaden. Dit terwijl de bedrijfsresultaten van 'merchandising' met 15,6% stegen, gedreven door het herstel van de vraag naar katoen en nieuwe kansen in op suiker gebaseerde ethanol."

Nu steekt een nieuwe crisis de kop op die invloed heeft op de grondstoffenmarkt. Direct op graan uit Rusland en Oekraïne, die volgens het bedrijf zelf minder dan 4% van de omzet bedraagt, maar ook breder op de beschikbaarheid van grondstoffen en de prijzen, mede gedreven door de hoge energieprijzen.

Op 4 maart maakte het bedrijf bekend de activiteiten in Rusland op te schorten. Jaarlijks exporteert Louis Dreyfus tussen 1,5 miljoen en 3 miljoen ton graan uit Rusland. In het financiële jaarverslag dat donderdag 24 maart is gepubliceerd, staat dat LCD aan het eind van boekjaar 2021 $289 miljoen activa in Oekraïne had en voor $216 miljoen financiële verplichtingen. In Rusland zijn de activa $57 miljoen en de verplichtingen $18 miljoen. "Beide landen hebben een sleutelrol in de internationale graanhandel en het voortduren van het conflict en handelsbeperkingen kunnen lokaal impact hebben op de operaties van de groep", aldus LCD.

Aan een winst- of omzetverwachting voor dit jaar waagt LDC zich dan ook niet. Wel kijkt CEO Gelchie in algemene zin vooruit: "Vooruitkijkend, in het licht van geopolitieke spanningen en macro-economische verschuivingen die zich dit jaar voordoen, is onze rol om essentiële producten aan de wereldbevolking te leveren belangrijker dan ooit."

Obligaties
Louis Dreyfus heeft drie sets obligaties die aan de beurs van Luxemburg staan genoteerd. De obligaties die een looptijd hebben van zeven jaar tot 28 april 2028 bevinden zich sinds februari onder 100% van de waarde. 1 maart was dat 95% en afgelopen vrijdag (25 maart) 89%. 

LDC heeft in het ruim 170-jarig bestaan meer stormen doorstaan. Volgens de CEO heeft hun behendige mentaliteit, gedeelde doelstelling en duidelijke visie de stappen al die jaren geleid, en blijft het bedrijf dat doen. "Terwijl we regionale en mondiale uitdagingen het hoofd blijven bieden en ons aanpassen aan een 'nieuwe norm'."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden