Shutterstock

Nieuws Oorlog

Druk op achterblijvers om Rusland te verlaten

8 Maart 2022 - Linda van Eekeres

Een lange lijst bedrijven staakt de activiteiten in Rusland. Denk aan grote concerns als Nike, Netflix en Apple. De achterblijvers zoals Coca-Cola, PepsiCo, McDonald's, Burger King, Starbucks en Kentucky Fried Chicken komen steeds meer onder druk te staan om ook te vertrekken.

Volgens The Moscow Times zijn inmiddels circa 250 bedrijven uit Rusland vertrokken. Op Twitter gaan lijsten rond van merken die nog actief zijn in het land, wat veelal wordt geïnterpreteerd als: 'het steunen van Rusland'. Ook worden consumenten opgeroepen om merken als Coca-Cola, PepsiCo en McDonald's te boycotten. In Oekraïne hebben drie supermarktketens aangekondigd producten van Coca-Cola in de ban te doen.

Voor veel bedrijven is het vertrek uit Rusland niet alleen politiek ingegeven. Zij ondervinden obstakels om goederen en geld het land in en uit te krijgen. Een bedrijf als veevoederconcern De Heus heeft te kennen gegeven niet te vertrekken uit Rusland. Al zal dat bedrijf niet snel een boycot ondervinden van klanten. Anders is het met grote merken die het moeten hebben van hun imago en miljoenen uitgeven aan marketingcampagnes.

Investeringsrisico's
Behalve consumenten, voeren ook investeerders de druk op. Het hoofd van het pensioenfonds van de staat New York stuurde afgelopen week een brief naar meerdere Amerikaanse bedrijven waar het fonds in investeert, zoals McDonalds, Mondelēz International en PepsiCo, om hen ertoe te bewegen hun activiteiten in Rusland te beëindigen of te staken. "Wij geloven dat de bedrijven die doorgaan met hun operatie in Rusland en investeren in het land blootstaan aan significante en groter wordende risico's wat betreft recht, compliance, operationeel, mensenrechten, personeel en reputatie. Bovendien moeten bedrijven vanwege de onvoorspelbaarheid van de situatie en de waarschijnlijkheid dat de situatie verslechtert, zich ervan verzekeren dat activa niet vastlopen of dat sancties het bedrijf op een andere manier raken", aldus het hoofd van het pensioenfonds Thomas DiNapoli.

Behalve het elimineren van verschillende investeringsrisico's zou, volgens hem, het opschorten van de activiteiten in Rusland een belangrijke rol kunnen spelen 'in de veroordeling van het ondermijnen door Rusland van de internationale orde, die van levensbelang is voor een sterke en gezonde mondiale economie'. De bedrijven hebben nog niet op de brief gereageerd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Ondernemen

McDonald's en RFC aan de slag met zuivelemissies

Nieuws Vlees & Eiwit

McDonald's geeft vegetarisch voorrang

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden