Cineberg / Shutterstock.com

Nieuws Kraft Heinz

Kraft Heinz verhoogt prijs en zit in coronaswitch

17 Februari 2022 - Eric de Lijster

Foodgigant Kraft Heinz heeft woensdag 16 februari dalende omzet- en winstcijfers gemeld over het vierde kwartaal van het boekjaar 2021. De beurskoers ging wel omhoog. Beleggers hebben vertrouwen in de koers van Kraft Heinz, dat succesvol prijsverhogingen heeft doorgevoerd in het afgelopen kwartaal. Of het foodconcern de inflatie hiermee kan bijhouden en ook succesvol blijft in de overgang van de coronaperiode naar het 'oude normaal' blijven onzekerheden.

De netto-omzet van Kraft Heinz is in het vierde kwartaal, dat eindigt op 25 december, met 3,3% gedaald tot $6,71 miljard. Dit was echter minder dan waar analisten vooraf rekening mee hadden gehouden. Die gingen uit van een omzet van $6,6 miljard. De daling vloeit voort uit enkele acquisities en desinvesteringen van het concern, waaronder de verkoop van de kaasactiviteiten aan het Franse Groupe Lactalis. Worden al deze effecten niet meegerekend, dan zag Kraft Heinz de omzet met 1,3% stijgen. 

De brutowinst is met ruim 14% gedaald tot ruim $2,16 miljard ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De aangepaste EBITDA daalde met 10,2% tot $1,6 miljard. Kraft Heinz gaf aan afgelopen periode flinke efficiëntieverbeteringen te hebben doorgevoerd om de resultaten te verbeteren. De effecten van deze operatie zijn in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar echter overtroffen door de gestegen grondstofkosten, waaronder die van vlees, granen en plantaardige oliën. Ook de kosten voor verpakkingen en logistiek namen flink toe.

Hogere marges
Een deel van de inflatie kon Kraft Heinz, aanbieder van onder meer de merken Philadelphia (kaas) en Heinz (ketchup), het afgelopen kwartaal doorvertalen naar afnemers verderop in de keten. Het concern meldt een gemiddelde prijsstijging te hebben doorgevoerd van 3,8 procentpunten. De marges van het bedrijf liggen hierdoor naar eigen zeggen hoger dan van voor de coronacrisis. Daarbij waren de verkopen ook robuust. Kraft Heinz heeft afgelopen jaar goed kunnen profiteren van de coronacrisis, doordat veel consumenten voorverpakte maaltijden, sauzen en soepen kochten voor thuisconsumptie.

Kraft Heinz heeft bij de toelichting op de cijfers aangegeven ook komende periode prijsverhogingen door te voeren om de oplopende inflatie te beteugelen. Het concern verwacht dat de inflatie over dit jaar uiteindelijk tussen de 10% en 15% komt te liggen, waarbij de nadruk op de prijsverhogingen in de eerste helft van dit jaar liggen. Kraft Heinz heeft er vertrouwen in de ingezette koers van prijsverhogingen en efficiencymaatregelen in 2022 vol te kunnen houden. Beleggers houden een slag om de arm of het foodconcern de inflatie bij kan houden. Een andere onzekerheid is ook of Kraft Heinz de switch op de afzetmarkt naadloos kan maken, nu de coronamaatregelen in meer werelddelen worden versoepeld. Hierdoor gaat de afzet weer minder via de supermarkt, maar meer naar de horeca en foodservice. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric de Lijster is lid van de redactie van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe Kraft Heinz inhaalslag wil maken in eiwittransitie

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden