Shutterstock

Nieuws Verpakkingskosten

Papier en aluminium blijven in prijs stijgen

31 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De gemiddelde prijs voor verpakkingsmaterialen, verzameld in de Global Packaging Category Index van marktbureau Mintec, is afgelopen maand met 1,4% gedaald. Bedrijven waren gemiddeld $1.748 per ton kwijt. Op jaarbasis is echter nog een flinke stijging zichtbaar (+38%) én over heel het jaar ging de prijs ook hard omhoog (+32%). Hoe bewegen papier, kunststof en metaal afzonderlijk van elkaar?

De meeste beweging is momenteel zichtbaar in de markt van papieren verpakkingen, al is dat geen positieve trend. Door de hoge energieprijzen en vrachtkosten is de Europese markt voor onder meer karton in december verder in prijs gestegen. De prijs voor Franse kraftliner is met 5,3% gestegen tot €997 per ton. Dat is 35,9% dan een jaar geleden. De reden? De vraag overstijgt het aanbod ruimschoots. Veel producenten van papieren verpakkingen hebben overigens niet kunnen profiteren van deze prijsstijging, omdat ook zij getroffen worden door hogere productiekosten.

De voedingsindustrie en e-commercesector vraagt de papieren verpakkingsindustrie vooral om 'GD2'. De prijs daarvan is afgelopen maand met 8,2% gestegen, tot €1.315 per ton. Dat is maar liefst 45,3% meer dan één jaar geleden in dezelfde periode. In januari wordt wederom een prijsstijging voor papieren verpakkingen verwacht. Dit omdat producenten zogenaamde 'energietoeslagen' zullen blijven vragen.

Energiekosten stuwen prijzen omhoog
Op de Europese markt voor kunststofverpakkingen nemen de prijzen eveneens toe. Het aanbod wordt als zeer krap omschreven. Door de verstoringen in de toeleveringsketen kan er geen verlichting worden geboden op dat gebied. De prijs van PET steeg in de Europese Unie naar een recordhoogte van €1.589 per ton, een stijging van 8,2% in vergelijking tot een maand eerder. De prijs ligt 104,4% boven het niveau van vorig jaar. De vraag naar rPET (gerecyclede PET) is vooral vanuit de drankenindustrie groot. Zij willen de duurzaamheidsdoelen van 2025, opgesteld door de Europese Unie, halen.

In de Verenigde Staten daalde de prijs voor kunststofverpakkingen in december wel. De geleidelijke heropening van productiefabrieken en de aanhoudende verbetering in de bevoorrading liggen hieraan ten grondslag. De prijzen voor 'PP' daalden met 9,9% tot €3.318 per ton. De Amerikaanse PET-prijs kwam over december uit op €2.094 per ton. Beperkte handelsvolumes in december weten een stijging in de prijs eveneens tegen te houden.

De prijzen voor staal bleven in zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie dalen, als gevolg van beperkte activiteit op de markt. Alleen de prijs voor aluminium ging omhoog, met 1,9% tot €2.707 per ton. Dat is een prijsniveau dat 34% boven die van een jaar eerder ligt. De reden? De stijgende energieprijzen leiden tot hogere productiekosten en sluitingen van aluminiumsmelterijen. In de Europese Unie heeft de stijging van de gasprijs er zelfs voor gezorgd dat er inperkingen zijn ingesteld op de productie van aluminium. Die energiekosten blijven hoog en dus is de verwachting dat de prijzen nog verder stijgen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Achtergrond Verpakkingen

Nog meer Europese verpakkingseisen op til

Nieuws Ondernemen

Onvoldoende melkpakjes in VS door kartontekort

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden