Patcharaporn Puttipon 636 / Shutterstock.com

Nieuws Frites

Opnieuw problemen met fritesvoorraad voor KFC

6 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Kentucky Fried Chicken heeft wederom te maken met een tekort aan frites. Door grote verstoringen in de logistieke keten, als gevolg van de coronacrisis, zijn containers maanden vertraagd. In Kenia is het fastfoodbedrijf daardoor genoodzaakt om frites van het menu te halen. 

Keniaanse filialen van fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) kunnen voorlopig geen frites serveren. Door verstoringen in de logistieke keten, als gevolg van de coronapandemie, zijn de containers maanden vertraagd. Er is een oplossing voor het tekort: lokaal inkopen van frites. KFC wil daar echter niet aan beginnen. "De reden dat we niet kunnen uitwijken naar de lokale aardappelen, is het feit dat leveranciers aan de wereldwijd vastgestelde kwaliteitseisen moeten voldoen. We kunnen niet om die regels heen, ook in een situatie als deze niet", vertelt Jacques Theunissen, de directeur van de divisie Oost-Afrika van de fastfoodketen. 

Woede onder boeren
Die verklaring van Theunissen leidde tot woede bij klanten en Keniaanse aardappeltelers. Op social media werd opgeroepen om KFC te boycotten; #BoycottKFC was zelfs trending op Twitter. Keniaanse boeren vinden dat de fastfoodketen op deze manier een deel van de markt voor hen afsluit. De boeren kunnen hierdoor niet meedingen naar lucratieve tenders, vooral in een tijd van schaarste zoals nu.

Bovenstaande heeft wel effect gehad, want woensdag 5 januari maakte de keten bekend te onderzoeken of Keniaanse aardappelen ingekocht kunnen worden. "We zijn blij dat het eerdere standpunt over de levering van lokale aardappelen is ingetrokken. We vinden het ook helemaal niet erg om aan de normen te moeten voldoen", meldt Wachira Kaguongo van de Nationale Aardappelraad in Business Daily weten. In de Keniaanse landbouwsector zijn aardappelen het op één na belangrijkste gewas. Aardappelen worden door 800.000 (grotendeels kleinschalige) boeren geteeld. Naar schatting draagt de sector voor €390 miljoen bij aan de Keniaanse economie.

Problemen in Japan
Het is niet de eerste keer dat fastfoodketen KFC hinder ondervindt van de logistieke chaos. Eerder dit jaar werd de keten ook al getroffen, maar dan in Japan. Door een tekort aan diepgevroren aardappelproducten konden diverse filialen van die fastfoodketen tijdelijk helemaal geen frites meer verkopen. Half december kon ook McDonald's in Japan tijdelijk geen frites verkopen. Overstromingen in Canada lagen daar toen aan ten grondslag. Het probleem werd aangepakt door drie Boeing 747's met frites naar Japan te halen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Jurphaas Lugtenburg is redacteur bij Foodbusiness en richt zich vooral op de granenmarkt. Met wortels in de agrarische sector en een economische achtergrond brengt hij de relevante marktontwikkelingen in kaart.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden