Bunge Limited heeft afgelopen jaar afgesloten met een stijgende lijn op de aandelenbeurzen. De kwartaalresultaten die het eind oktober bekendmaakte en de afronding van de herfinanciering van het doorlopende krediet liggen daaraan ten grondslag. Aandeelhouders profiteren volop, al zijn er ook wel wat risico’s om in gedachten te houden.
Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Bunge maakte half december bekend de herfinanciering van het driejarige doorlopende kredietfaciliteit van $1,75 miljard te hebben afgerond. De rentevoet (of het rentebedrag) is onder andere gekoppeld aan vijf kerndoelen voor duurzaamheid, waaronder het actief tegengaan van ontbossing in de hele keten. Een slimme zet – die dwang om te focussen op duurzaamheid – want dit gaf de koers van Bunge een nieuwe zet naar boven. Vrijdag 31 december sloot de koers op $93,36 per aandeel. Dat is een plus van 3,55% in vergelijking tot de week ervoor. Het is de tweede vlucht naar boven in korte tijd.
Na de publicatie van de kwartaalcijfers over het derde kwartaal, die eind oktober bekend werden gemaakt, was ook al flinke stijging zichtbaar. Bunge realiseerde over dat kwartaal een inkomen van $653 miljoen, een stijging van 149% in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De inkomsten zijn gelijk aan $4,28 per aandeel; dat was een jaar eerder nog $1,84 per aandeel. De omzet steeg met 39% naar $14,1 miljard. De winst per aandeel werd door Bunge verhoogd naar minimaal $11,50 per aandeel. Dat zorgde voor een vlucht op de beurs. Dinsdag 26 oktober stond de koers op $87,25 per aandeel, één dag later was dat $90,62 per aandeel en nog één dag later al $92,91 per aandeel.
Aandeelhouders profiteren
Het is niet de enige reden dat Bunge de aandacht van beleggers trekt. Het voedingsmiddelenbedrijf valt onder categorie 'Basic Materials' in de Zacks Sector Rank – bestaande uit 251 individuele aandelen – en staat in die ranglijst op de achtste plaats. Deze ranglijst baseert zich onder meer op winstramingen en herzieningen van ramingen, waarna de aandelenposities worden vergeleken. De analisten die de lijst samenstellen, hebben de verwachtingen voor de jaarwinst van Bunge inmiddels met 36% verhoogd. Daardoor heeft Bunge nu het label 'strong buy' gekregen.
Op basis van de meest recente gegevens heeft de voedingsmiddelenproducent de aandeelhouders tot nu toe 38,9% opgeleverd. Bunge doet het daarmee beter dan concurrenten in dezelfde sector. De gemiddelde groei in de groep van 'Basic Materials' komt uit op 10,5%. Afgelopen drie jaar steeg de winst per aandeel met 119%. De koers van Bunge steeg in die periode van $53 per aandeel naar $93,36 per aandeel (+75%). Die groei in de winst per aandeel ligt 19% boven het niveau van de gemiddelde jaarlijkse stijging van de aandelenkoers. Afgelopen jaar hebben de aandeelhouders van Bunge een totaal aandeelhoudersrendement ontvangen van 44%, aldus analisten.
Kortom: steeds meer aandeelhouders zien de potentie van investeren in Bunge. De winst groeide afgelopen jaar met 371% en het bedrijf betaalt een betrouwbaar dividend van 2,25%. Tegelijkertijd moet volgens analisten ook rekening gehouden worden met een aantal risico's. Zo is de verwachting dat de inkomsten de komende drie jaar met jaarlijks 39% zullen dalen. Daarnaast wordt de schuld niet goed gedekt door de operationele cashflow en er is een hoog niveau van niet-constante inkomsten. Dus hoewel het perspectief er goed uitziet, moet altijd een slag om de arm gehouden worden.