Shutterstock

Nieuws Minh Tien Group

'Het Midden-Oosten biedt veel kansen voor koffie'

6 December 2021 - Kimberly Bakker

In het Midden-Oosten groeit de zogenaamde koffiecultuur al jaren. En dat biedt kansen, vindt de Vietnamese Minh Tien Group. "De markt daar is zeer lucratief." Het bedrijf, dat een van de grootste koffie-exporteurs van Vietnam is, is daarom van plan om over twee jaar uit te breiden naar de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.

Minh Tien Group is een van de grote exporteurs van Vietnamese koffiebonen. De vaste klanten zijn te vinden in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan. Denk dan aan conglomeraten als Neuman, Marubeni en Mitsui. Inmiddels heeft de koffie-exporteur een nieuwe markt op het hoog: het Midden-Oosten, en dan specifiek de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. Het doel is om in 2023 actief te zijn in deze twee landen. "Wij zijn ervan overtuigd dat het Midden-Oosten, met de groeiende koffiecultuur, een zeer lucratieve markt is", stelt Nguyen Thi Hong Minh, voorzitter van het Vietnamese bedrijf.

Die gedachte ondersteunt het bedrijf met cijfers. "De Verenigde Arabische Emiraten importeerden twee jaar geleden bijna 22% meer koffie dan nog een jaar eerder", aldus Nguyen. In heel het Midden-Oosten kwam de groei uit op zo'n 5%. "Aangezien de Verenigde Arabische Emiraten een knooppunt in het Midden-Oosten zijn, kan toetreding tot deze markt ons helpen bij de uitbreiding naar omliggende landen." Koeweit staat daarbij bovenaan de lijst. Hoewel dit een aanzienlijk kleinere markt is, blijken consumenten ruimdenkend te zijn als het gaat om Vietnamese koffieproductie. "Zo is ijskoffie met bonen uit Vietnam een populaire keuze in het land", aldus Nguyen.

Gesloten productiecyclus
Een van de onderdelen van Mien Tien Group die aanslaat in het Midden-Oosten is de 'gesloten productiecyclus'. Dit betekent dat elk bijproduct, in iedere fase van de productie, een nieuwe bestemming krijgt en/of wordt gerecycled tot een grondstof dat in de productie van andere producten weer kan worden gebruikt. "Zo maximaleren we de waarde van de koffieboom." Een voorbeeld is het feit dat de schillen van de groene koffiebonen met de hand worden verwijderd en gevriesdroogd worden tot thee.  

In de verwerking blijft ook zogenaamd 'perkament' achter. Die reststroom wordt gecombineerd met maïs, zoete aardappel, cassavezetmeel, rijstschillen en bioplastics (PLA, PBAT en PVA). Zodoende ontstaat een 100% volledig biologisch afbreekbare verpakking. "Deze 'Namigo'-verpakkingen kunnen binnen zes tot twaalf maanden, onder composteringsomstandigheden, worden afgebroken tot water en CO2", aldus Nguyen. Soms worden reststromen ook gebruikt om organische meststoffen van te produceren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

'Oploskoffieboon' robusta op hoogste niveau ooit

Nieuws Grondstoffen

Hittegolf zorgt ook voor oververhitte robustamarkt

Markt Starter Grondstoffen

Zwakke dollar duwt koffie en suiker omhoog

Markt Starter Grondstoffen

Rode cijfers op markten grondstoffen, op tarwe na

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden