Shuang Li/Shutterstock

Nieuws Zuivel

Spanning Australië en China raakt koers a2 Milk

17 September 2021 - Klaas van der Horst

Het geplaagde Nieuw-Zeelandse The a2 Milk Company moest deze week een nieuwe klap incasseren van beleggers. Oplopende spanningen tussen Australië en China stralen negatief af op het bedrijf.

Het lijkt vreemder dan het is, zo is het bedrijf beursgenoteerd in Australië en Nieuw-Zeeland. De a2 Milk Company heeft ook een sterke aanwezigheid in Australië en daarvandaan nemen Chinese bezoekers doorgaans grote hoeveelheden a2-kindervoeding in hun reisbagage mee naar huis om door te verkopen (in China daigou genoemd).

Deze zogenoemde daigou-kopers waren altijd een van de voornaamste steunpilaren onder het bedrijf. De a2 Milk Company had geen uitgebreid verkoopnetwerk nodig in China. De daigou-kopers waren het netwerk. Het is daarmee een zelfde soort probleem als FrieslandCampina heeft met Hongkong.

Ingezakte handel
Door de Covid-epidemie is die pilaar onder de omzet van de a2 Milk Company afgebrokkeld. Dat bleek overduidelijk uit de jaarresultaten die het bedrijf onlangs presenteerde. De omzet over het voorbije boekjaar is met 30% gedaald naar omgerekend €726 miljoen, de winst kelderde bijna 80% naar ruim €48 miljoen.

Door de ingezakte handel daalt ook de beurswaarde van het bedrijf. Sinds begin dit jaar is de aandelenkoers al meer dan gehalveerd. Deze week daalde de koers weer verder door het nieuws van een veiligheidspact tussen Australië, Groot-Brittannië en de VS, dat wordt opgevat als een anti-China verbond.

Ruzie met Nestlé
Wat een en ander betekent voor de toekomst van de a2 Milk Company is onduidelijk. Het bedrijf was volgens de berichten ook op de radar van Nestlé gekomen om over te nemen. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf heeft ondertussen ook een ruzie uit te vechten met Nestlé. Die zou volgens a2 een babyvoedingslijn op de markt brengen dat een kopie is van zijn product.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Nieuws Grondstoffen

Mondiale voedselprijzen opnieuw gestegen

Analyse Grondstoffen

Melkpoederexport naar China stuit op muur

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden