Shutterstock

Nieuws Bedrijfsovername

Amerikaanse kipsector krijgt er machtige speler bij

11 Augustus 2021 - Jeannet Pennings

Voedingsconcern Cargill gaat, samen met investeringsbedrijf Continental Grain, pluimveegigant Sandersons Farms overnemen. Met de deal zou een bedrag van $4,5 miljard zijn gemoeid. Door de overname ontstaat een grote speler in de Amerikaanse pluimveesector.

Sanderson Farms is de op twee na grootste producent van kip in de Verenigde Staten. Het bedrijf – met het hoofdkantoor in Laurel (in de staat Mississippi) – verwerkt bijna 14 miljoen kippen per week. Daarvoor beschikt het over dertien fabrieken, waar in totaal 17.000 mensen werken. Afgelopen jaar werd er 4,8 miljard pond vlees geproduceerd. Dat was goed voor een omzet van ruim $3,5 miljard.

Aandeel naar recordhoogte
Nu wordt Sanderson Farms verkocht voor $4,5 miljard, meldt The Wall Street Journal. In juni gingen al geluiden rond over een overname. Daarmee steeg het aandeel van Sanderson Farms plots ruim 9% naar een recordhoogte van ruim $184. Nu bekend is dat Cargill en Continental Grain het overnemen, komt het op een waarde uit van $203 per aandeel. Dat is 30% hoger dan voor het overnamenieuws in juni.

Continental Grain is al eigenaar van kippenbedrijf Wayne Farms. Met de samenvoeging met Sanderson Farms ontstaat een grote marktspeler die goed is voor ongeveer 15% van de Amerikaanse kipproductie. Alleen Tyson Foods en Pilgrim's Pride hebben een groter marktaandeel van respectievelijk 20% en 16%.`

Grote vraag naar kip
Net als voor Continental Grain, is het ook voor voedingsgigant Cargill een interessant moment om het marktaandeel in de kipproductie uit te breiden. Kip is een belangrijke proteïneleverancier in de Verenigde Staten. De vraag ernaar is groot, zeker sinds de uitbraak van de coronapandemie, en die vraag zet door. Dat blijkt wel uit de laatste kwartaalcijfers van Sanderson Farms. In het tweede kwartaal van fiscaal jaar 2021 steeg de omzet met 34% ten opzichte van 2020.

De hoge omzetcijfers zouden een weerspiegeling zijn van de sterke vraag naar kip. En met de heropening van de horeca ligt een verder aantrekkende markt in het vooruitzicht. Sanderson Farms levert kip aan grote supermarktketens, waaronder Walmart en Albertsons, maar ook aan groothandels als Sysco en US Foods.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen lijkt op te drogen

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkensvleesproductie Europa neemt licht toe

Achtergrond Vlees & Eiwit

Dubbeldoelkoe komt nu pas op de kaart in Amerika

Marktupdate Vlees

Koud voorjaar houdt de vleesprijzen onder druk

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden