miss_lauramay / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Klimaatambities McCain vergen hulp van telers

16 Juni 2021 - Redactie Foodbusiness

Fritesfabrikant McCain wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 halveren. Dat maakte het bedrijf vorige week bekend met de presentatie van het '2020 Global Sustainability Report Summary'. Maar dat kan McCain niet alleen. Ook andere partners in de keten worden bij de klimaatambities betrokken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens schattingen moet de voedselproductie met 70% worden verhoogd in 2050 om aan de vraag van de groeiende wereldbevolking te voldoen. Ondertussen zorgt klimaatverandering voor verstoring van de oogsten, wat leidt tot onzekerheid in de keten, hogere (oogst)verliezen en een onzekere toekomst voor veel boeren. De wetenschap en techniek maakt vorderingen, maar de hectare opbrengsten stagneren of worden onvoorspelbaar stelt McCain in het duurzaamheidsrapport.

Duurzame telers
Regeneratieve/duurzame landbouw als daarom essentieel voor de toekomst volgens de aardappelverwerker. Omdat te bereiken wil McCain samenwerken met veel andere partijen. "Dat begint met onze inzet om te investeren in onze kennis van duurzame landbouwmethoden en de impact, kosten en voordelen daarvan". McCain heeft de ambitie dat alle aardappelen die het bedrijf verwerkt duurzaam geteeld worden. Daarnaast wil het bedrijf boeren helpen hun broeikasgasuitstoot met 25% te verminderen.

Andere doelstellingen van McCain zijn onder andere het overschakelen op 100% elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, het uit faseren van op steenkool gebaseerde energie in alle fabrieken, gebruik volledig recyclebare- herbruikbare- of biologisch afbreekbare verpakkingen en het investeren in duurzame energie opwek bij alle fabrieken.

Wetenschappelijke onderbouwing
Het emissiereductie plan en de doelstellingen van McCain zijn gecontroleerd en goed gekeurd door Science Based Targets, een samenwerkingsverband tussen de Verenigde Naties, het bedrijfsleven en NGO's gericht op de uitvoering van het Parijs-akkoord om de opwarming van de aarde binnen 1,5°C te houden. "Door onze doelen te laten controleren op wetenschappelijke basis, is McCain er van verzekerd dat maatregelen die genomen worden daadwerkelijk bijdragen in het oplossen van de klimaatproblematiek", zegt Max Koeune, CEO van McCain in een toelichting op het rapport.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden