Sundry Photography / Shutterstock.com

Achtergrond Coca-Cola

Kan Coca-Cola terug naar pre-covidniveau?

21 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Coca-Cola, een van ’s werelds grootste frisdrankenconcerns, lijdt op de aandelenbeurzen duidelijk onder de coronacrisis. Elke nieuwe lockdown heeft een flinke dip in de grafiek tot gevolg. Dat is niet vreemd, je kan immers geen Coca-Colaatje meer bestellen in het restaurant of het café. Nu de vooruitzichten er weer iets beter uit zien en de maatregelen hier en daar worden ingetrokken, rijst de vraag: kan de koers van Coca-Cola terug naar het niveau van voor de coronarcrisis?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beurskoers van Coca-Cola op de New York Stock Exchange schommelt al weken rond de $54 à $55. Daarmee staat de koers nog steeds niet op het niveau van voor de coronacrisis (-9%). In februari 2020 lag het aandeel standaard namelijk rond de $60. Toch is Coca-Cola wel druk bezig aan herstel. Het aandeel is sinds het dieptepunt in maart 2020 – een koers van $37 – alweer met 45% gestegen. Dat kwam voornamelijk door het aangekondigde stimuleringspakket van de Amerikaanse centrale bank en de andere maatregelen om de Amerikaanse economie een steuntje in de rug te geven. Maar kan de koers weer helemaal herstellen naar het niveau van voor de crisis?

Inkomsten daalden al langer
Dat de koers van Coca-Cola niet direct herstelt, is niet vreemd. Het bedrijf heeft het namelijk al langer lastig. De inkomsten van multinational Coca-Cola zijn afgelopen jaren gedaald van $36,2 miljard in 2007 naar $33 miljard in 2020, een daling van 9%. De coronacrisis had daar een groot aandeel in, zo schrijven verschillende analisten van Forbes. Opvallend is wel dat de winst per aandeel in diezelfde periode steeg van $0,29 naar $2,09. Dit komt door het zogenaamde 'refranchising'. Coca-Cola heeft verschillende franchise-ondernemingen van de hand gedaan.

Als gevolg hiervan daalde ook de schuld van het internationale concern afgelopen jaar naar $43 miljard. Dat was drie jaar eerder nog $48 miljard. Het bedrijf genereerde vorig jaar daarnaast bijna $10 miljard aan contanten uit de verschillende activiteiten, waardoor het volgens analisten in een redelijk comfortabele liquiditeitspositie verkeert om de huidige coronacrisis het hoofd te bieden. Verder profiteert het wel van de afhaalservices die verschillende afzetkanalen hebben opgezet. Denk aan restaurants waarbij je ook een blikje Coca-Cola kunt afnemen bij je avondmaaltijd.

Groei van maximaal 10% verwacht
Nu de coronamaatregelen wereldwijd één voor één worden ingetrokken, kan het ook weer winst maken op de fysieke verkoopkanalen. Analisten verwachten dan ook dat consumenten weer uiteten willen en een colaatje wordt dan toch weer regelmatig besteld. De marktvraag zal dus toenemen en dat zal positief uitpakken voor de koers van de multinational. De verwachting is dat het aandeel van Coca-Cola nog met 10% kan stijgen dit jaar. Daarmee zou het in de buurt komen van $58 tot $60. Het niveau van voor de crisis dus.

Maar, stelt het daarbij. Dit is alleen bij afwezigheid van een nieuwe lockdown. Mochten we toch weer in een terugval belanden, dan is het onwaarschijnlijk dat de aandelenkoers van Coca-Cola op korte termijn weer in de buurt komt van die $60.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden