Shutterstock

Nieuws Sophie's Bionutrients

Sophie’s Bionutrients ziet oplossing in microalgen

19 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Bewust of onbewust kiezen steeds minder consumenten voor koemelk en steeds vaker voor een plantaardig alternatief. Denk aan amandeldrink, haverdrink of sojadrink. Maar het zogenaamde 'kweekzuivel', dat is er nog niet echt. Tot nu dan. Biotechnologiebedrijf Sophie's Bionutrients kondigt namelijk aan erin geslaagd te zijn om als eerste ter wereld melk te maken met behulp van microalgen.

Sophie's Bionutrients, en dan vooral oprichter Eugene Wang, heeft als doel om een revolutie teweeg te brengen in de wereldwijde voedingsindustrie. Dit wil hij doen door microalgen-eiwitten te introduceren als een levensvatbaar alternatief voor dierlijke eiwitten. "Als gevolg van de coronapandemie beseft de hele wereld zich dat we te weinig investeren in voedsel- en landbouwtechnologie. Micro-organismen als voedsel hebben - in mijn ogen - de toekomst", zo schrijft hij op zijn eigen website.

Het toegewijde team van 'vaders/ondernemers', zoals het zelf beschrijft, wil de wetenschap gebruiken om oplossingen te vinden voor dringende problemen op de aarde. "Het begon allemaal toen mijn dochter een allergische reactie kreeg op zeevruchten. We wilden een manier vinden waarop zij toch voedingsstoffen uit de oceaan binnen kon krijgen, zonder de dieren te gebruiken", schrijft Wang. Sindsdien heeft het bedrijf zicht ontwikkelt tot het eerste biotechnologiebedrijf dat microalgen en technologieën gebruikt om 100% plantaardige en duurzame eiwitalternatieven te ontwikkelen voor de voedingsindustrie.

Melk produceren met microalgen
Het bedrijf heeft nu een nieuwe mijlpaal bereikt door als eerste bedrijf ter wereld melk te maken van microalgen. In reactoren produceert het microalgen die groeien op restproducten van de levensmiddelenindustrie. "De productie van algen in een geconditioneerde omgeving is tien keer efficiënter dan de productie van algen in vijvers in de buitenlucht", meldt het bedrijf. De geproduceerde algen worden verwerkt tot eiwitrijk poeder dat als basis kan dienen voor verschillende zuivel- en vleesvervangers. "Voor melk wordt de poeder aangelengd met water."

De melk kan tevens geconsumeerd worden door mensen met allergieën, zoals lactose-intolerantie. Volgens Sophie's Bionutrients heeft de zogenaamde 'algenmelk' dezelfde nutritionele waarden als koemelk. "Al kan het eiwitgehalte tot wel 50% verhoogd worden door de ratio water en microalgenbloem te veranderen." De structuur van de drank is vergelijkbaar met die van amandelmelk, maar ook aan deze knop kan worden gedraaid tot een romige drank ontstaat.

Reis naar de maan
De ambities reiken echter nog vele malen verder. De levensdroom van CEO Eugene Wang is namelijk om de technologie van Sophie's Bionutrients naar de ruimte te brengen en voedsel (op basis van microalgen) te creëren voor de verkenning van de ruimte", schreef hij eerder. "Het is nog niet te laat voor Singapore om een ruimtevoedselprogramma te ontwikkelen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Vlees & Eiwit

Verkoop vleesvervangers in foodservice verdubbelt

Achtergrond Vlees & Eiwit

Frisdranktaks raakt afzet zuivelalternatieven beperkt

Achtergrond Vlees & Eiwit

Investeerders plantaardige markt zijn voorzichtiger

Achtergrond Ondernemen

Precisiefermentatie belofte bij zuivelalternatieven

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden