Shutterstock

Interview Foodbytes!

'Start-ups koppelen aan de PepsiCo’s van deze wereld'

14 Mei 2021 - Jeannet Pennings

Een nieuwe ronde van FoodBytes! by Rabobank gaat binnenkort van start. Dat betekent nieuwe kansen voor start-ups in de agri- en foodsector om een voet tussen de deur te krijgen bij grote bedrijven over de hele wereld. Een snellere implementatie van innovaties in de foodsector, daar gaat het volgens Eline Boot van FoodBytes! by Rabobank om.

FoodBytes! klinkt flitsend, wat houdt het precies in?
"FoodBytes! by Rabobank is een wereldwijd platform voor start-ups. Daarbij zoeken we naar die jonge bedrijven, waarvan wij denken dat ze het verschil gaan maken in de agri- en foodsector. Bedrijven die inspelen op de trends en uitdagingen die de sector kent. Deze start-ups willen we verder op weg helpen en koppelen aan de gevestigde orde. Grote bedrijven, investeerders en consultants uit het brede netwerk van Rabobank. De finalisten draaien mee in een mentorprogramma. Dat helpt om te weten of ze op de goede weg zijn, een soort kwaliteitscheck met grote corporates."

Dus het is vooral bedoeld om bedrijven aan elkaar te koppelen?
"Dat klopt. Voor start-ups is het een mijlpaal in hun ontwikkeling al ze met grote bedrijven kunnen samenwerken. Vaak is het echter lastig om de juiste personen binnen een groot bedrijf te vinden. Bij FoodBytes! by Rabobank zijn zo'n 30 members aangesloten, van PepsiCo tot General Mills. Wij letten erop dat de juiste matches gemaakt worden. Is een corporate op zoek naar de technologie van de start-up? En andersom: kan de corporate de start-up verder helpen met de uitdagingen die er liggen?"

En kan iedere start-up in de agri- en foodsector hieraan meedoen?
"Iedere start-up die een gevalideerd businessmodel kan laten zien en waar een samenwerkende mindset aanwezig is. Belangrijk is dat het bedrijf een product of technologie levert dat een probleem oplost in de markt en gericht is op duurzaamheid. We hebben dit jaar drie trends ontwikkeld waar het product in moet passen. Allereerst Sustainable supply chains, waarbij je kunt denken aan onder meer de upcycling van restproducten, diervoederefficiëntie en houdbaarheidsverlenging. De tweede categorie, Improved resource management, gaat onder meer over slimmer omgaan met hulpbronnen en duurzame verpakkingen. Tot slot hebben we Next frontier of nutrition, waarbij het draait om voedselinnovaties. Denk daarbij plantaardige eiwitten, biotechnologie en voedsel als medicijn."

Welke procedure volgen de start-ups die in dit plaatje passen?
"Zij kunnen zich tot en met 16 mei aanmelden via foodbytesworld.com/apply. Vervolgens selecteren wij 45 start-ups die hun product of technologie mogen pitchen voor de members. Zij draaien mee in het programma om hun bedrijf verder te ontwikkelen. In november wordt een top-15 bekend gemaakt voor het grote publiek. Zij worden gejureerd en daar rollen uiteindelijk 3 winnaars uit. We doen dit nu sinds 2015 - tot vorig jaar fysiek, maar vanwege corona nu digitaal – waardoor er inmiddels al zo'n 3.000 start-ups verbonden zijn aan ons platform. Van deze bedrijven zijn er 350 geselecteerd. Zij vormen de alumni van FoodBytes! by Rabobank."

Wat is de winst voor de deelnemende jonge bedrijven?
"FoodBytes! by Rabobank is een unieke manier voor start-ups om toegang te krijgen tot een groot platform. De community bestaat inmiddels uit zo'n 20.000 mensen. Met de kennis van grote bedrijven en Rabobank kunnen start-ups hun business versterken. Vooral dankzij de goed doordachte connecties. Overigens blijft het niet alleen bij deze competitie. We kijken ook hoe een bedrijf zich ontwikkeld."

Wat levert dit alles de foodsector op?
"De foodsector is uiteindelijk gebaat bij de implementatie van innovaties. Door de kleine speler te koppelen aan de grotere leiders, gaat de bal sneller rollen. Wat klein begint kan groot worden. Als Rabobank proberen we zo de hele keten vooruit te helpen. Van Farm to Fork."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden