Shutterstock

Nieuws Voedselverspilling

OneThird haalt €1,5 miljoen in strijd tegen verspilling

22 April 2021 - Kimberly Bakker

Foodtechbedrijf OneThird heeft €1,5 miljoen opgehaald om retailers te helpen voedselverspilling tegen te gaan. Dat meldt het medio april. Met de technologie van het bedrijf kan het onder meer zien hoelang groente en fruit houdbaar blijven. Met de investering wil het deze techniek uitbreiden naar additionele soorten groenten en fruit, waardoor het een totaaloplossing kan bieden voor retailers en ketenpartners.

"Een derde van het voedsel dat we jaarlijks produceren, belandt niet op het bord van de consument", zo stelt OneThird. Nederland heeft zichzelf het doel gesteld om in 2030 zeker 1 miljoen ton minder voedsel per jaar te verspillen. "Maar, verse producten op tijd van de teler naar de retailer krijgen, is een complex proces. Met onze scanner kunnen partijen in groente en fruit 'kijken' en daarmee inzicht krijgen in de interne kwaliteit. Door de data te combineren met onder meer camerabeelden, wordt met behulp van kunstmatige intelligentie de kwaliteit bepaald. Dat levert veel informatie op, niet alleen over de houdbaarheid, maar ook over de smaak en rijpheid."

Gebrek aan nauwkeurige informatie over de houdbaarheid van verse producten leidt tot onnodige verrassingen in de toeleveringsketen en dat kan leiden tot negatieve ervaringen van consumenten en verspilling. "Met nauwkeurige en real-time informatie over de productkwaliteit kunnen de verschillende partijen in de voedselketen beter beslissen welke producten waar naartoe getransporteerd worden en tegen welke prijs; zodat er minder voedsel wordt verspild, voordat het de consument bereikt."

Investering
Nu het foodtechbedrijf een bedrag van €1,5 miljoen heeft opgehaald, kan het deze techniek uitbreiden naar additionele groenten en fruit. "Wij zijn ervan overtuigd dat het bedrijf goed gepositioneerd is om een grote positieve impact te bewerkstelligen in de waardeketen van vers groente en fruit. Naast het beschikbaar maken van houdbaarheidsinformatie, draagt het digitale kwaliteitsplatform eraan bij dat alle partijen samen kunnen werken om maximale efficiëntie te bereiken," zegt Koen Hooning, Investment Manager bij SHIFT Invest.

Ook voor OostNL past de doelstelling van het bedrijf uitstekend bij hun eigen visie. "In Oost-Nederland hebben we een goed netwerk van hightechbedrijven rond Universiteit Twente. En Wageningen University & Research is één van de grootste instituten gericht op landbouw en voedsel. OneThird werkt al actief samen met deze instituten", zegt Chimwemwe de Gaay Fortman manager Capital van Oost NL. Oost NL begeleidde OneThird bij hun vestiging op Kennispark Twente en bracht het bedrijf in contact met de Universiteit Twente op het gebied van Artificiële Intelligentie.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden