Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs koolzaadolie zet daling voort na opleving

28 November 2022

Na een kleine opleving van de prijs begin november is de notering voor koolzaadolie voor humane consumptie weer dalend. De prijs ligt nog wel boven het langjarige gemiddelde, maar met ruim $1.300 per ton ligt de prijs meer dan $1.000 lager dan medio april van dit jaar.

Toen lag de prijs voor koolzaadolie voor humaan gebruik op de piek op $2.390 per ton, terwijl de prijs eind vorige week op $1.310 per ton lag. De beweging die zichtbaar is bij koolzaadolie en palmolie, doet zich ook voor bij sojaolie en zonnebloemolie. Het aanbod van deze eetbare oliesoorten is goed, de markt lijkt weer steeds meer in balans, al zijn de prijzen nog steeds boven het niveau van de voorgaande drie à vier jaren.

koolzp
De notering voor koolzaadolie (bovenste lijn) is sinds april gestaag weer gedaald, net als de notering van palmolie overigens (onderste lijn). Bron: Neste.

Ook biobrandstofprijs omlaag
Ook de prijs van koolzaadolie voor industrieel gebruik en voor biodiesel is dalend. Dit product is 40% tot 50% goedkoper dan de olie die gebruikt wordt voor voedingsdoeleinden. Hoewel het gebruik in onder meer biobrandstof gestaag toeneemt, leidt dit niet direct tot hogere prijzen. De prijs beweegt vooral mee met de gewone brandstofprijs. Als aardolie goedkoper wordt, moet biodiesel uit raapolie ook goedkoper worden aangeboden. Een beweging in de Verenigde Staten om het gebruik van koolzaadolie breder in te zetten als schone brandstof slaat wel aan maar heeft vooralsnog geen grote gevolgen voor de prijsvorming.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Nieuws eetbare olie

Palmoliemarkt rustig bij onzekere vooruitzichten

Nieuws Palmolie

Maleisië dreigt, maar schokt palmoliemarkt niet

Analyse Palmolie

Palmolie verliest winst van start nieuwe jaar

Analyse Palmolie

Palmolieprijs kruipt verder uit decemberdal

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox