Lidl Nederland

Nieuws Retail

Lidl opent meest duurzame supermarkt van het land

7 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Een supermarkt die 100% CO2-neutraal én ook nog volledig energieneutraal is. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar Lidl realiseert het. Vandaag, woensdag 7 juli, heeft de meest duurzame supermarkt van Nederland de deuren geopend in Almere Oosterwold. “Dit is de eerste supermarkt van én voor de toekomst”, schrijft de supermarktketen. “Hiermee zetten we een nieuwe standaard voor onszelf.”

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lidl Zero Almere Oosterwold, zoals het nieuwe filiaal officieel heet, is vanaf vandaag de meest duurzame supermarkt van Nederland. De locatie is volledig CO2- én energieneutraal. Daarbij is de milieu-impact van het filiaal op 'innovatieve manier geminimaliseerd'. "Ruim 90% van de installaties zijn demontabel en/of recyclebaar", zo meldt Lidl. "Er is bijvoorbeeld veel hout gebruikt in de constructie." Dat is natuurlijk niet per se innovatief te noemen. Het gebruik van oude Lidl-poloshirts is dat wel. "De oude poloshirts van filiaalmedewerkers zijn verwerkt als isolatie in de gevel en in de binnenwanden." Daarmee is de supermarktketen uniek.

Duurzaamheid staat bovenaan
Er is ook nagedacht over de overgebleven CO2-voetafdruk, bijvoorbeeld die tijdens de bouw is ontstaan. Die wordt namelijk gecompenseerd door het 'Zeropark' om het gebouw heen. "We gebruiken onder meer Olifantsgras, wat tot wel vier keer meer CO2 opneemt dan bomen", zo schrijft de supermarkt. In totaal is ruim 14.000 vierkante meter groen aangeplant ter bevordering van de biodiversiteit. "Daarnaast vangen we regenwater op om de vijvers aan te vullen, hebben we twee bijenhotels en zijn we niet aangesloten op het riool en het aardgasnetwerk."

Het zogenaamde 'ZeroPark' reduceert de overige CO2-voetafdruk. Bron: Lidl Nederland.

Lidl heeft de omgeving betrokken bij de bouw. Zo hebben leerlingen van groep vier van basisschool De Verwondering de naam van het park bedacht en mochten ze ook de opening van dit park organiseren. Dat educatie belangrijk is voor Lidl blijkt wel. De supermarktketen heeft namelijk ook een educatieve route voor jong en oud door het park heen uitgezet. "De educatieve route legt bijvoorbeeld uit het hergebruiken van regenwater in zijn werk gaat."

Dit alles doet de keten om zo duurzaam mogelijk te zijn. De 1.566 zonnepanelen dragen daar ook aan bij. "Hierdoor kunnen we een 'nul' realiseren op de energiemeter. Ook de bevoorrading gebeurt 100% emissieloos. We hebben namelijk elektrische vrachtwagens – die worden opgeladen met groene energie – en een volledig elektrisch koelsysteem in die wagen."

Nieuwe standaard creëren
Lidl schrijft daarbij dat het met dit filiaal een nieuwe standaard zet voor zichzelf en voor de toekomst. "Twee jaar terug openden we 'Lidl Zero' in Woerden, de eerste energiecirculaire supermarkt van Nederland. Bij dit filiaal komt alles wat Lidl kan op het gebied van duurzaam bouwen bij elkaar. We nemen dat mee naar onze volgende bouwprojecten." Daarmee suggereert de supermarktketen dat in de toekomst nog meer CO2- én energieneutrale filialen gaan volgen. Of andere ketens dat voorbeeld volgen, moet de tijd uitwijzen.

De educatieve route legt alle systemen uit aan jong en oud. Bron: Lidl Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden