Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Wereldwijde voedselprijzen dalen weer

2 Juni 2023 - Linda van Eekeres

De wereldwijde voedselprijzen dalen weer, na een stijging vorige maand die volgde op twaalf maanden van ononderbroken daling. Volgens de Wereldvoedselorganisatie (FAO) was voeding in mei gemiddeld 2,6% goedkoper dan in april. Vergeleken met het hoogste punt in maart 2022 is het een afname van 22,1%.

Dat voeding de afgelopen maand goedkoper werd, komt door een significante daling van de prijs van plantaardige olie, granen en zuivel. Suiker en vlees werd wel (nog) duurder.  

Suikerprijs stijgt ondanks goede prognose Brazilië
Om maar te beginnen met de grondstof die steeds kostbaarder wordt: de suikerprijs steeg in mei voor de vierde maand op rij en wel met 5,5%. Daarmee is deze grondstof 30,9% prijziger dan een jaar geleden. Er zijn zorgen dat El Niño mogelijk de gewassen schaadt en de oogstverwachtingen voor 2022/23 zijn naar beneden bijgesteld. Als het suikerriet in Brazilië er niet zo goed voor stond, was de prijsstijging nog groter geweest, stelt de FAO. Ook een lagere olieprijs voorkomt dat de suikerprijs (verder) door het dak gaat.

Vlees voor vierde maand op rij duurder
Naast suiker werd ook vlees duurder. Hier was de prijsstijging kleiner, namelijk 1%. Het is de vierde achtereenvolgende maand met een oplopende prijs, maar vlees is nog altijd 4,1% goedkoper dan een jaar geleden. Wereldwijd werd pluimveevlees in mei duurder door hoge vraag, vooral vanuit Azië en zorgen over de vogelgriep. Rundveevlees werd ondanks hoge slachtcijfers in Australië iets duurder door hogere vraag naar Braziliaans product en beperkt aanbod van de VS. Varkensvlees werd ook voor de vierde maand op rij duurder, maar slechts een beetje. Schapenvlees werd juist goedkoper door veel aanbod.

Palmolie ruim beschikbaar
De prijsdaling was bij plantaardige oliën het scherpst. Deze werden in mei op maandbasis 8,7% goedkoper en maar liefst 48,2% als je een jaar terugkijkt. Bij palmolie gaat een zwakke export samen met hogere productiecijfers. Sojaolieprijzen zijn voor de zesde maand op rij gezakt vanwege een recordoogst van sojabonen in Brazilië en hoger dan verwachte voorraden in de VS doordat andere grondstoffen zijn gebruikt in biodiesel. Ook van koolzaad- en zonnebloemolie is er veel aanbod.

Graan kwart goedkoper dan jaar geleden
De granenindex van de FAO daalde afgelopen maand 4,8%. De prijzen zijn nu gemiddeld 25,3% lager dan een jaar geleden toen deze recordhoog waren. Tarweprijzen daalden maand-op-maand 3,5% door de verlening van de graandeal en vooruitzichten van ruime beschikbaarheid in het aankomende oogstseizoen. Maisprijzen zakten met 9,8%. Goede oogstprognoses in belangrijke exportlanden Brazilië en de VS wegen daarbij zwaar mee, net als lage exportvolumes van de VS en orders die China geannuleerd heeft. Gerst en sorghum werden meegetrokken in de daling van mais- en tarweprijzen en werden respectievelijk 9,5% en 9,7% goedkoper. Rijst was het enige graan in de index dat steeg in prijs door vraag vanuit Azië en minder uitvoer uit onder meer Vietnam en Pakistan.

Veel kaas op voorraad
Zuivel werd afgelopen maand 3,2% goedkoper (17,7% op jaarbasis). Kaasprijzen daalden scherp door veel exportaanbod (onder meer vanuit voorraad) en de in het noordelijk halfrond. Na tien maanden van daling, veerden de melkpoederprijzen echter op door een aantrekkende vraag vanuit Noord-Azië en seizoensmatige lagere productie in Oceanië. Boter werd iets duurder.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden