Shutterstock

Analyse grondstoffen

Cacao navigeert tussen zwakke vraag en aanbod

Gisteren 17:00 uur - Matthijs Bremer

De cacaomarkt wordt nog steeds gedomineerd door twee krachten: een laag aanbod en een zwakke vraag. Waar de zwakke vraag twee weken geleden nog zorgde voor een forse daling op de beurzen, dicteert de laatste weken het aanbod weer de prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaoprijzen in de Verenigde Staten en Europa blijven sterk uiteenlopen. Op dinsdag 29 juli was cacao in de Verenigde Staten 12,9% duurder dan in Londen. Na de forse daling van de afgelopen twee weken vond deze week een duidelijke correctie plaats. Op 17 juli bereikte de prijs in Londen het laagste punt sinds maart 2024, met omgerekend $6.780,39 per ton. Voor New York gold hetzelfde, daar kwam de prijs uit op $7.800 per ton. Op maandag 28 juni was de prijs in New York gestegen tot omgerekend $7.493,29, een toename van 10,5%. Later steeg de prijs zelfs naar $8.518, een stijging van 9,2%.

Het herstel is het gevolg van zorgen over het aanbod. Tussen 1 oktober en 27 juli hebben cacaoboeren in 's werelds grootste producent Ivoorkust 1,75 miljoen ton cacao geoogst. Dat is 6,1% meer dan vorig jaar, maar het resultaat wordt opnieuw als teleurstellend beschouwd. In december bedroeg de jaarlijkse stijging van het aanbod in het land nog 35%. Inmiddels is de verwachting dat het aanbod verder zal afnemen. De weersvooruitzichten voor de regio zijn namelijk ongunstig: volgens de laatste voorspellingen zal de regenval in de komende weken dalen tot onder het dertigjarig gemiddelde.

De Internationale Cacao-organisatie (ICCO) heeft haar schatting voor het wereldwijde cacaotekort in het seizoen 2023/24 bijgesteld naar 494.000 ton – het grootste tekort in meer dan zestig jaar. Deze historische krimp is het gevolg van een wereldwijde productiedaling van 13,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooruitkijkend naar 2024/25 verwacht de ICCO echter dat de situatie zal verbeteren. Er wordt een wereldwijd cacaoverschot van 142.000 ton voorspeld, waarbij de productie naar verwachting met 7,8% zal stijgen tot 4,84 miljoen ton.

Vraag daalt aanzienlijk
Voor nu blijven de hoge prijzen hun tol eisen. Lindt & Sprüngli AG heeft zijn winstverwachtingen naar beneden bijgesteld en Barry Callebaut heeft zijn verkoopprognose verlaagd. Laatstgenoemde rapporteerde over de periode maart tot en met mei een daling van de afzetvolumes met maar liefst 9,5%. Volgens de Europese Cacaovereniging is de cacaoverwerking in Europa in het tweede kwartaal van 2025 met 7,2% gedaald ten opzichte van een jaar eerder, tot een totaal van 331.762 ton. Dat is een sterkere daling dan vooraf werd verwacht. In Azië daalde de verwerking zelfs met 16,3% op jaarbasis, het laagste niveau voor een tweede kwartaal in acht jaar. Ook in Noord-Amerika was sprake van een terugval, met een daling van 2,8% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

De lage vraag is eveneens terug te zien in de voorraden. In de Verenigde Staten bereikten de havenvoorraden het hoogste niveau in meer dan tien maanden. In totaal lagen er in de havens ruim 2.368.000 zakken opgeslagen. Dit verklaart waarom de prijzen tot twee weken geleden daalden tot het laagste punt in meer dan een jaar. Er zijn duidelijke signalen dat de situatie in Europa niet veel anders is. De productievertraging bij Europese cacaoverwerkers heeft zich in het tweede kwartaal van 2025 verder verdiept. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een peiling onder zeven toonaangevende cacaoverwerkers en -handelaren. De hoeveelheid cacaobonen die wordt vermalen tot cacaoboter en -poeder is naar schatting met bijna 5% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2024. Daarmee ligt de verwerkingsactiviteit op het laagste niveau sinds de coronapandemie en is er voor het vierde opeenvolgende kwartaal sprake van een daling in de productie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden