Zuivelproducent Farm Dairy uit Lelystad behoort tot de grotere spelers in de markt voor dagverse zuivel in Nederland, naast FrieslandCampina en Arla Foods. Sinds de oprichting in 1998 door aardappelverwerker Gerrit de Bruijne heeft het bedrijf zich in rap tempo ontwikkeld tot een moderne en innovatieve verwerker van duurzame zuivel en zuivelalternatieven. Destijds, bij de oprichting, schudde het de markt op, nu opnieuw.
In de zuivelsector en ook in de melkveehouderij wordt het initiatief van Farm Dairy gezien als een smet op het zuivelblazoen. Al snel klinken termen als 'consumentenbedrog' en 'misleiding'. Directeur Arend Bouwer van Farm Dairy is er niet van onder de indruk. "Wij produceren zuivel en zuivelalternatieven voor de retail. En daar verandert de vraag. Eerst produceerden we alleen dagverse zuivel, maar gedurende de laatste jaren hebben we de fabriek aangepast, zodat we ook plantaardige alternatieven en sinds kort eveneens hybride producten kunnen produceren. Overigens gebruiken we uitsluitend duurzame zuivel in onze producten, dus uit topmelkstromen, zoals Beter voor en On the way to PlanetProof".
Arend Bouwer
Het segment van de plantaardige zuivelalternatieven en hybride zuivel – deels zuivel, deels plantaardig – vertoont groei, geeft Bouwer aan. Ook nieuwe eetbare concepten, zoals de spoonables (lepelbare zuivelalternatieven) en opschuimmelk doen het goed. "We merken dat dit type product aanslaat bij consumenten met een voorkeur voor meer duurzame producten maar wel smaak en voedingswaarde belangrijk vinden. De smaak wordt goed beoordeeld, ook door smaakpanels."
"Voor supermarkten is dit segment ook interessant omdat het hen helpt om de convenantafspraken te behalen die ze hebben gemaakt met de overheid. Die houden in dat consumenten moeten omschakelen van 60% dierlijke en 40% plantaardige eiwitten naar 40% dierlijke en 60% plantaardige eiwitten. Het dient de verduurzaming, en daar is veel aandacht voor in met name Noordwest-Europa."
"Voor sommige bedrijven ligt het misschien gevoelig wat wij doen, maar bij Farm Dairy geloven we erin. Wij zijn bovendien niet de enige onderneming die werkt aan een nieuwe generatie duurzamere zuivelproducten. In het buitenland zijn er al veel bedrijven mee bezig, maar ook in Nederland heb je bedrijven die niet stil zitten. We gebruiken zoveel als mogelijk lokaal geproduceerde plantaardige grondstoffen, zoals veldbonen(eiwit) uit Nederland." Bekend is dat bijvoorbeeld de in Nijkerk gevestigde Bieze Foodgroep (deel van de Duitse Wernsing Food Family) en het Enschedese Boermarke er ook mee bezig zijn.
Farm Dairy is een zelfstandig opererende en snel groeiende onderneming met het stuur stevig in handen. Farm Dairy heeft geen eigen boeren, de duurzame melkstromen zijn afkomstig van meerdere leveranciers.